To, že miluju jídlo mí čtenáři už jistě ví. Od mala jsem
byla ujetá na kyselé věci, jedla jsem šťovíky, takové ty lesní trojlístky,
citrony a kupovala si po kilech kyselé bonbóny a podobně. Láska ke kyselému bohužel
opadla po tom, co jsem se stala blázen do čokolády. Dnes jsem si upekla něco,
co mě v myšlenkách vrátilo do mého dětského „kyselého“ období, rebarborový
koláč.
Rebarbora (která se mimochodem řadí do zeleniny) je kyselá, ale po její tepelné
úpravě a zpracování se té kyselosti nemusíte vůbec bát. Rebarbora zbavuje tělo
škodlivin, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energii
buněk a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tukové
látky.
Co budeme potřebovat
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 kelímky bílého jogurtu, případně tvaroh
- 2 vejce
- ½ hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 větší rebarbora
- 2 jablka (já jsem použila golden delicious)
Na drobenku
- 60g cukru
- 60g másla
- 120g mouky
Rebarboru si oloupeme a spolu s jablkem nakrájíme na
tenké a malé kousky. Poté si vyšleháme vejce s cukrem. Přidáme olej,
jogurty a postupně přisypeme mouku s práškem do pečiva. Vše vymícháme do
hladka. Těsto vylijeme na plech (který buď vymažeme hrubou moukou, nebo na něj
dáme pečící papír). Bohatě posypeme rebarborou a jablky. Nakonec posypeme
drobenkou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na cca 170° po dobu 35 minut.
Dobrou chuť
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda za každý komentář:-)