pondělí 2. listopadu 2015

Zrychlete si metabolismus



Ahoj, dobře fungující metabolimus je správný krok ke zdravému životnímu stylu, k udržení postavy a taky k hubnutí. Bohužel, setkávám se s případy, kdy lidé mají metabolismus spíše zpomalený, což škodí jim i jejich zdraví, protože přibírají a ztrácí energii. Jak poznáte zpomalený metabolismus, a co všechno musíte udělat pro jeho rozhýbání se dozvíte u dnešního článku!


Co všechno má na váš metabolismus vliv?

Zpomalený metabolismus můžete poznat především díky velké únavě, přibíráním na váze, tím že vám je zima, a tím že máte málo energie.
Na metabolismus má vliv skoro každá druhá věc ve vašem životě – kouření, alkohol, stres, příliš rychlé hubnutí/přibírání, stárnutí, nálada, nemoci (například hypofunkce štítné žlázy), nedostatek tekutin, nevhodný jídelníček, nevhodné stravovací návyky a spoustu dalšího. Tyto věci zapříčiňují zpomalení vašeho metabolismu, a zpomalený metabolismus je nepřítel vašeho hubnutí a zdravého životního stylu.
Pokud střídáte jednu dietu za druhou, nesnídáte, kouříte, pijete alkohol co druhý den, kašlete na svou životosprávu nebo jen třeba nejíte dostatek potravin, vaše tělo si ukládá energii do tukových zásob. Můžete sportovat, jak chcete, a myslet si jak vaše tělo ošidíte a budete krásně hubnout, (když budete mít zátěž navíc), ale k ničemu vám to nebude. Možná celou situaci dokonce zhoršíte.
Lidské tělo není hloupé, a pokud ví, že mu za den dáte například málo jídla (=energie), aby nehladovělo, bude se snažit nahromadit co nejvíce tukových zásob „na horší časy“.

Vyhněte se alkoholu

Alkohol je velká kalorická bomba. Dokáže váš metabolismus pěkně zpomalit (hlavně na druhý „opičí“ den). Jedna láhev tvrdého, rovná se jedné celé čokoládě. Jedna sklenička vína jednou za čas nikomu neuškodí, to je pravda. Pokud si ale budete dávat například dvě skleničky co druhý den, může vám to v jídelníčku (a taky na váze) udělat pěknou neplechu. Mimo to, alkohol obsahuje tzv. prázdné kalorie, čili kalorie, které neobsahují žádné prospěšné živiny – výborná věc pro zpomalení metabolismu.

Zařaďte pohyb a vybudujte svaly

Aby se váš metabolismus mohl nějak rozhýbat, můžete ho podpořit pravidelným pohybem. Pokud jste začátečníci, zařaďte nejprve procházky a rychlou chůzí. Doporučovala bych půl hodinku 3x týdně. Postupem času, můžete zařadit větší dobu zátěže a samozřejmě jiný druh pohybu.
Sport dělá vašemu metabolismu moc dobře, protože svaly dokážou zrychlit spalování. Svaly totiž potřebují více energie, a díky tomu se zvětší výše bazálního metabolismu.
Jezte pravidelně
Pro metabolismus ale samozřejmě uděláte nejlépe, když se budete snažit pravidelně jíst. Nejde o to, jíst přesně po třech nebo čtyřech hodinách, nebo v dobu kdy máte hlad – na tohle zapomeňte. Jde o to, naučit se jíst například 4 nebo 5 jídel denně a nechat tělo zvyknout si na pravidelný přísun jídla. Metabolismus se tím zrychlí, nebude ukládat energii do tukových zásob, naopak, zbaví se jich a budete konečně hubnout.
Pro zrychlení metabolismu je také dobrá pestrost v jídelníčku. Čím více potravin v jídelníčku bude, tím větší množství vitamínů, minerálních látek a enzymů, které mohou urychlovat metabolické děje.

Tip: Pokud ráno chcete pořádně nakopnout váš metabolismus, dejte si vydatnou královskou snídani!

Nechte si poradit

Je to vaše tělo, váš život a vaše zdraví, a je nutné říct, že „myslet, zde znamená ***** vědět“ :-). Pokud máte zpomalený metabolismus, snažíte se ho rozhýbat a nejste si něčím úplně zcela jistí, prosím, poraďte se s někým zkušeným. To je snad ještě lepší návod k zrychlení metabolismu než cokoliv jiného. Člověk může udělat hodně chyb, u zdraví se ale chybovat nevyplácí.

Jaký je Váš tip na rozhýbání metabolismu?

Mějte se

1 komentář:

  1. Skvelý článok! Ja každé ráno hned po zobudení vypijem pohár vody s citrónom a potom si dám ešte kávu, no bohužiaľ raňajkujem až v škole. Chcela by som to napraviť, avšak ráno ešte ani nemám veľkú chuť do jedla a zaberie to dosť času. :/

    Ďakujem za sledovanie, sledujem ťa späť! :) Pekný blog.

    Nicol
    http://nicolland.blogspot.co.at

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)