úterý 10. listopadu 2015

Jak si správně vybrat



Určitě znáte takový ten pocit, když jste odhodlaní udělat pro sebe něco dobrého, uvařit si něco zdravého nebo jen nakoupit potraviny pro váš jídelníček, dojdete do obchodu, a absolutně nevíte co si vlastně koupit, co je zdravé a co není, co se může a co se „nesmí“? Tak to jste na dobré adrese, protože tento článek je určen lidem, kteří si chtějí v potravinách udělat jasno, těm, kteří se zdravým životním stylem právě začínají a prostě jen neví co jo a co ne, a lidem, kteří chtějí pro sebe a pro svoji rodinu to nejlepší.
Cílem mého dnešního článku je ukázat vám, které potraviny doporučuju zařadit do vašeho denního jídelníčku, kterým se vyhnout a co hledat na etiketách u sýru, šunky a jogurtu.


Především se ale nezapomeňte řídit podle sebe, a podle toho co vyhovuje vám! Nedržte se doslova všech rad a tipů na internetu, jinak by vás to brzo přestalo bavit a všechna vaše snaha by šla vniveč. Je důležité, abyste v jídelníčku měli potraviny, které vám chutnají, a ne jenom jíst to co je bez cukru, bez tuku nebo bez chuti. Při zdravém stravováním se nesmíte připravit o požitek z jídla. Tolikrát jde jen o to, vyvarovat se nejhoršího jídelníčku a nezdravé potraviny nahrazovat těmi zdravými.

Dokonce si myslím, že všichni víme, jak takové zdravé stravování vypadá. Dovolila jsem si tu ale vypsat několik potravin, které jsem rozdělila do tří skupin. Skupiny jsou rozdělené podle toho, jaké potraviny doporučuju pro zdravý životní styl, které potraviny konzumovat zřídka a kterým se raději vyhnout.

Potraviny doporučené pro zdravý životní styl
  • Všechna zelenina a saláty
  • Všechno čerstvé ovoce a lesní plody
  • Vločky, rýže, celozrnné pečivo a těstoviny
  • Žlutý a zelený hrách, čočka, bílé a červené fazole, sójové boby
  • Vařené brambory, bramborová kaše, brambory na loupačku
  • Netučné mléko, kefír, tvaroh, netučný jogurt
  • Neslané sýry – žervé, eidam
  • Libové kousky pečeně, libové maso vařené, libové plátky, zvěřina, králík, drůbež, šunka, vejce
  • Filé, štika, kapr, candát, mořské ryby
  • Olivový olej
  • Všechny oříšky a semena, lískové, vlašské, mandle, slunečnicová semena, mák, lněné semínko, dýňová

Potraviny používané jen s mírou
  • Sterilovaná zelenina ve slaném nálevu
  • Sušené ovoce
  • Slazené musli, pečivo z bílé mouky, těstoviny
  • Plnotučné mléko a jogurty, slazené jogurty
  • Tučné a plnotučné sýry, gouda, tavené sýry, hermelín
  • Debrecínská a cikánská pečeně, šunka bez zjevného tuku
  • Ryby v konzervě ve vlastní šťávě
  • Solená semínka, pražené ořechy
Potraviny doporučené používat jen ve velmi malém množství

  • Kompotované ovoce, kandované ovoce
  • Knedlíky, koláče, kupované sušenky, buchty, dorty
  • Brambory připravené na tuku, hranolky, chipsy, pečené brambory
  • Slazené nápoje z plnotučného mléka, všechny druhy smetany, šlehačka, smetanová zmrzlina
  • Smetanové a tučné sýry, čedar, niva, moravský bochník
  • Ryby v oleji z konzervy, kaviár, smažené a fritované ryby
  • Majonéza
  • Pomazánkové máslo
  • Burské ořechy, solené, pražené
·
Naučte se číst etikety. Při nákupu mléčných výrobků hledejte sýry kolem 30% obsahu tuku, mléko 1,5% a jogurty kolem 3 % tuku. Při nákupu šunky hledejte takovou, kde bude co největší podíl masa (já osobně jdu pod 90% opravdu vyjímečně, na kvalitě mi hodně záleží).
Na závěr přidávám ukázku třech výrobků, které obvykle kupuju, protože mají naprosto skvělý podíl masa a tuku.



A co vy, čtete si etikety?

Mějte se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář:-)