pondělí 26. října 2015

Nezpomínejte se odměňovat



 Dnešní článek je věnovám lidem, kteří dřou pro shozené kila a centimetry, pro které se zdravý životní styl stal koníčkem a pečlivě si počítají kalorie u pracně připravených jídel. Moc dobře vím, jak takový režim dokáže být psychicky i fyzicky náročný, a to nemyslím na starost o domácnost, děti, zvládání pracovního vytížení a podobně. Takoví lidi si zaslouží odměnu, a pořádnou!


Dokážu si úplně živě představit lidi, kteří se snaží zhubnout nebo zformovat svojí postavu, jak si pečlivě počítají kalorie, jak důkladně čtou složení všech produktů, co si kupují a jak si odepírají jídlo, které by si s láskou dali. Tento přístup je správný a můžete díky němu zhubnout nebo krásně vytvarovat nebo si udržet postavu. Avšak všechno by se mělo dělat s mírou.

Jako poradce pro výživu bych vám doporučila alespoň jednou týdně si dopřát to, co máte rádi. Prospěje to jak vaší psychice, tak vaší fyzičce, vysvětlím. Pokud máte jídelníček na míru, nebo alespoň nějaký režim, podle kterého se držíte a dbáte na to, co jíte, je pro vaši psychiku (a také motivaci) nejlepší, když se prostě a jednoduše odměníte. Upečte dort nebo buchtu, kterou máte rádi, snězte celou čokoládu, dejte si s partnerem láhev vína, a uvidíte, jak moc vám to prospěje (věřte mi a nebojte se toho). Neprospěje to ale pouze vaší psychice, prospěje to i vašemu metabolismu. Jelikož se vám může metabolismus stálým jídelníčkem zpomalit, je třeba ho jednou za čas (alespoň jednou za dva týdny) trošku šokovat a sníst nějakou kalorickou bombu, kterou byste si jinak nedali. Metabolismus to tím pádem urychlí a podpoří se tak vaše spalování. 

Takový den se mimo jiné nazývá „prasečí“, a sportovci nebo kulturisti si ho pravidelně zařazují do svých plánů (u kulturistů to bývá třeba jenom jednou za měsíc).

Pokud se ale bojíte toho, že by vám nějaké „prasečí“ jídlo udělalo neplechu, zkuste si udělat váš oblíbený pokrm na zdravý způsob. Na internetu najdete spoustu lahodných receptů, například celozrnné pizzy, těstoviny nebo buchty a moučníky z celozrnných či jiných mouk.

A jak to mám s odměňováním se já? Snažím se dodržovat jídelníček a sportovat, odměňuju se tak jednou do dvou týdnů. Jelikož jsem milovník sladkých jídel, hřeším právě tím. Někdy si dám třeba jenom víno, někdy třeba i svíčkovou nebo jinou omáčkovou mňamku :-).

Jablkový koláč z listového těsta

Přistižena při činu

Naprosto miluji vafle

Můj favorit za poslední dobu

Nejlepší pizza za hodně dlouhou dobu

Hřešilo se i na dovolené


A jak se odměňujete vy?

Mějte se!

8 komentářů:

  1. Nemám problém se odměňovat, ale například tento víkend jsem přibrala to, co jsem za poslední dva týdny zhubla. Takže nic moc pocit :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezoufejte, pravděpodobně to bude jenom zadržená voda v těle :-)

      Vymazat
  2. Mňam takové dobré jídlo! Něco bych si dala :D Já si dopřávám docela často nějak s tím nemám problém hlavně nech je jídlo dobré :D :)
    Simeona Blogg

    OdpovědětVymazat
  3. otázka je, jestli odměňování se jídlem je správný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je na každém jestli si za dobře odvedenou práci koupí zmrzlinu, svetr nebo nové brzdy do auta :-). Pokud se ale člověk o něco snaží (hubnout) a drží se třeba dva týdny jídelníčku, poctivě ho dodržuje a poctivě si připravuje jídla, pro jeho psychiku si myslím, že bude nejlepší odměnit se právě jídlem - něčím, na čem si vždycky smlsne :-). No, a za nějakou dobu se může klidně odměnit novým a hlavně menším kouskem oblečení

      Vymazat
  4. Panebože, potřebuju nutně recept na ten úžasně vypadající a věřím, že i chutnající cheesecake :D

    OdpovědětVymazat
  5. Skvely clanek, jako vzdy ! Ty vafle! Chcii !!! :) Jinak kde sis delala Teri vyzivovy kurz ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) dělala jsem si ho v Praze u Petra Stacha

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář:-)