pondělí 3. listopadu 2014

Mýty o hubnutí část třetí

Zdravím z Anglie.
Tento týden jsem v UK, opět na návštěvě u taťky, ale doufám že příště, až budu mít maturitní vysvědčení v kapse, tu zůstanu. Moc se mi tu líbí a opravdu si tu dokážu představit mojí budoucnost.
Ale o Anglii jindy, třeba v příštím článku. 
Za tu dobu co jsem zde, jsem stihla napsat článek na druhý blog Myšlenky Poppie.
Dnes dokončím třetí a poslední část mýtu o hubnutí. Předešlé části najdete zde: část první, část první.

Psychika nehraje roli: Zdravé hubnutí je spojeno s celkovým rozpoložením organismu. Pokud tedy nedostatečně spíme, stresujeme se, ručička na váze půjde dříve nebo později směrem nahoru. Když jsme unavení, snaží si naše tělo doplnit chybějící energii přijímáním ze stravy. Navíc při nedostatku spánku klesá v těle hladina hormonu ghrelinu, který zvyšuje chuť k jídlu.

 Jde to i bez snídaně: Ranním nedostatkem času není pro snídani omluvou. Když nenastartujeme metabolismus hned po ránu, zpomalíme jej a tělo se bude s energetickým deficitem potýkat celý den. Pokud ráno nemáte dostatek času, zvolte jídlo, které připravíte rychle a jednoduše. Například musli.

Nejzdravější je kuřecí maso: Ani to není úplná pravda. Záleží na naší přípravě a kvalitě výrobku. Vepřový plátek nebo hovězí steak může být zdravější než kuřecí maso s kůží (ještě připravované na oleji). Libové červené maso obsahuje také více zinku, železa a vitaminu B12.

Spánek nesouvisí s hubnutí: Naopak, nedostatek spánku je jednou z příčin obezity. Nedostatek spánku také zpomaluje samotný proces hubnutí. Tělo nemá dostatek energie, a chce ji dohnat stravou.
Pitím během jídla se zpomaluje zažívání: Žádná podložená teorie tento mýtus nikdy nepotvrdila. Žaludeční šťávy prý mají být pitím narušeny, čímž se zpomaluje metabolismus. Naopak odborníci tvrdí, že pití během jídla pomáhá trávení. (A iluzivně vytváří pocit sytosti).

Jím dietní sušenky: Potraviny s označením DIA nejsou pro redukční režim vhodné! Cukry jsou v nich sice nahrazeny obvykle umělými sladidly, ale velmi často obsahují větší množství tuku. Taky můžou být pro normálního zdravéh člověka i nebezpečné.

Pokud chci zhubnout nebo si váhu udržet, musím každý den cvičit: Omyl. Hýbat se je naše přirozenost, pohyb nám zlepšuje kondici, náladu, pomáhá nám hubnout. Ale i zde platí pravidlo – všeho s mírou. Vhodnou a přiměřenou pohybovou aktivitu je vhodné zařazovat 2-3x týdně, nejlépe rychlo chůzi, jízdu na kole, plavání či nenáročné posilování. Přílišná intenzita i četnost mohou naopak vést k přetížení organismu a tím i zpomalení nebo zastavení hubnutí. Aby při cvičení docházel k účinnému spalování tuků je třeba sledovat správnou tepovou frekvenci.

Pokud zhubnu, stejně za čas dojde k jojo efektu: Skoro každá žena má s jojo efektem nepříliš hezké zkušenosti. Pokud chce člověk zhubnout daný počet kil a dělá proto všechno - vhodná strava + dostatečný pohyb + spánek a opravdu zhubne na vysvěnou váhu, musí se nadále udržovat, jíst zdravě a hýbat se, aby se jojo efekt nedostavil. Jojo efekt se dostaví tehdy, když se po "dietě" opět vrátíme k nezdravému jídelníčku a sedacímu způsobu života.

Léky od doktora vše vyřeší: Tyto prostředky potlačují chuť k jídlu, ovšem při tom navozují jistý pocit bezstarostný pocit, který vás také zbaví špatných pocitů s nadváhou a nebudete si s ní lámat hlavu. Navíc, řešit vše pomocí prášku není v dnešní době rozumné.

Z čeho zhubnul jiný, z toho zhubnu také:Nekopírujte jídelníčky. Řiďte se radami co a jak jíst, ale nepřebírejte celé jídelníčky. Množství přijatých látek se liší dle hmotnosti člověka, množství fyzických aktivit atd. a tak co sedí jednomu, nemusí sedět i vám, naopak, může vám i ublížit.



 Tak, a to je ode mě zatím vše. Těšte se na další článek!
Mějte se.


3 komentáře:

  1. Amen :) Většinu z toho dobře znám, ale pro člověka, který se v tematice hubnutí ještě tolik neorientuje, je to určitě skvělý článek :) Hlavně souhlasím s rolí psychiky a spánku - vidím to i na sobě, že jakmile jsem ve špatném rozpoložení a ještě toho moc nenaspím, mám tendence se akorát válet, jíst a stěžovat si na celý svět. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím! Všechno co píšeš, je známá věc - samozřejmě, někteří začátečníci v tom najdou pro ně spoustu nového - ale stejně to mnoho lidí/dlouhou dobu i já/ ignoruje. Proto se hodí, si tohle všechno číst, ať si to člověk připomene :)

    OdpovědětVymazat
  3. Se vším souhlasím ! Pro mě jsou to samé známé věci, ale je spousta lidí, kteří si některé neuvědomují....Den bez snídaně ? Pro mě nemožné ! A s tím kuřecím....Spousta lidí ho jí pořád dokola s tím, že je nejzdravější - to je pravda - já ho mám nejraději, ale střídám to s rybami a libovým vepřovým, vzhledem k tomu, co se všechno do těch kuřat cpe :-/ Ale to se cpe do všeho, člověk si v dnešní době nevybere :-/
    http://lucyshealthylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)