neděle 12. října 2014

Mýty o hubnutí

Ahoj.
Dnešní článek bude po dlouhé době konečně zaměřený na zdravý životní styl a hubnutí. Konkrétně jsem si pro vás připravila (první díl) 10 mýtů o hubnutí. Dokumenty a články tohoto typu mám v nooteboku už hodně dlouho, a byla by škoda nepodělit se o ně s vámi. Pro některé to sice může být opruz, ale někomu to může třeba i pomoci. Navíc jsem si na počest tohodle mého nápadu, vymyslela nový štítek "hubneme s Terezou", tak jsem zvědavá, jak často zde budu přispívat a kolik článků zde za nějakou dobu bude. 
Nezapomeňte navštívit můj druhý blog zde. 
A aby to nebyl jen "nějaký" článek, tak jako vždy k článku připojím "kousek sebe"... tzn. fotky z oslavy narozenin s přítelem.

 

Nejčastějších 10 mýtů o hubnutí

Po light potravinách zhubnu: Light potraviny mají snížený energetický obsah některých látek (tuku nebo cukru), ale jiné látky tu naopak převyšují zažitý průměr (zahušťovadla). Takže po light jogurtu s 0 % tuku si můžeme do těla nacpat mnohokrát vyšší příjem kalorií a škodlivých látek, než bychom si přáli.

Oběd je nejdůležitějším jídlem dne: Každé jídlo je stejně důležité, nemůžeme si říct, že je oběd nejdůležitejší, celý den nejíst a na oběd nebo večeři se spráskat, to by z toho žaludek asi neměl velkou radost. Je důležíte jíst pravidelně a jídla nevynechávat.

Snídaní můžeme vynechat: Snídat je zásadní! Nastartuje se náš metabolismus, dodá se nám potřebná energie po dlouhé noci a tělo se nemusí bát hladu a schovávat jídlo pro horší časy do tukových zásob.

Když hubnu, nemohu jíst čokoládu: Ano, určitě je třeba omezit sladké, vyhnout se čokoládovým tyčinkám a mléčné čokoládě. Dopřejte si ale jeden, dva čtverečky kvalitní 80% hořké čokolády nebo jinou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Je třeba se během hubnutí odměňovat, nepropadat se do pasti, že hubnutí je jen neustálá kontrola a nuda. Odměňte se, dopřejte si, ale s rozumem.

Brambory škodí hubnutí: Další lež, které často věříme. Brambory jsou naopak vhodnou přílohou při stabilizaci váhy. Vhodné je vařit je ve slupce. Brambory (i těstoviny a rýže) obsahují sacharidy, které jsou pro tělo nejlepším zdrojem energie.

Po zeleninovém salátu se hubne: Málokdo jí salát bez dresinku. Především ten může hravě vyrovnat či převýšit příjem kalorií, který najdeme i v jiném, běžném jídle.

Když se potím, hubnu: Pocení není důkazem toho, že spalujete kalorie. Je to indikátor ochlazování povrchu těla při zahřátí. Balení se do teplého oblečení, nebo obalování stehen igelity je zcela zbytečné a dokonce nezdravé, protože pokožka nemůže dýchat.

Čím větší sportovní zátěž, tím rychlejší hubnutí: I to je mýtus, jistě jste slyšeli o optimální tepové frekvenci, která je odlišná od té maximální. Optimálně se tuky spalují asi v 60 – 65 % našeho maxima.

Sex stačí místo sportu: Při sexu se spálí kalorie, ale není vhodnou náhražkou pro sportovní aktivitu. Pokud je to zátěž, tak pouze aerobní, posilování je tu téměř vynecháno a dalším problémem je i délka trvání této aktivity.

Biopotraviny jsou při redukci váhy vhodnější než jiné: Biopotraviny jsou kvalitnější potraviny s výraznější chutí a lepší trvanlivostí. Při jejich zpracování se neužívá bělení, dodávání hormonů, ozařování, mikrovlnné ohřívání, používání chemikálií či syntetických přídatných látek. Jsou nezávadné, přijatelnější, zdravější, ale nikoli dietnější. V redukci váhy nám nijak nepomohou.

chlebíčky, mnam


wafle nonstop

wafle na snídani, proč ne

narozeninová večeře

dort :)

Doufám že vás článek obohatil novými informacemi, a těšte se na další článek!
Mějte se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář:-)