neděle 17. srpna 2014

Sacharidové vlny - pro koho jsou vhodné?

Ahoj.
Dnes jsou v plánu sacharidové vlny. Určitě většina z vás ví co je tato dieta zač, tak tu nebudu psát nudný článek o tom, jaké jsou její "účinky", když už to všichni máme nastudované (zmínim se o tom jen lehce, aby se neřeklo). Dneska se chci zaměřit totiž především na to, pro koho je tahle dieta stvořená, to je možná to nejdůležitější co někteří potřebují vědět!

Jak jsem slíbila, lehce vám naznačím o čem tahle dieta je. Sacharidové vlny se považují za nejúčinnější dietu vůbec, princip spočívá ve "vlnění" hranice sacharidů, například 50-100-150-200-300, vlníte takhle několik týdnů a dole máte jak několik centimetrů, tak i pár kil. A velkou výhodou je, že se jojo efekt nemusí dostavit (záleží na tom, jak se po vlnách začnete stravovat) protože tím že jeden den máte 50g S, druhý 100g S a třetí 150g S, vaše tělo a váš metabolismus šokujete a je nuceno si brát energii z tuků (samozřejmně je nutné si hlídat bílkoviny, aby nedošlo ke ztrátě svalové hmoty). Při dnech kdy máte 50g S, se ocitnete hodně pod vašim bazálním metabolismem, ale to vás nijak neohrozí, jelikož tento stav trvá třeba jen jeden den (za den se metabolismus nezpomalí), a hned druhý den už máte 100g S - a to už můžete být v normě svého bazálu. Dokonce se ani tolik nehladoví jak při ostatních dietách, protože můžete jíst hodně zeleniny (která obsahuje vlákninu, díky které se budete cítit více plní) a při dnech s vysokým příjmem sacharidů si můžete dát třeba jeden celý sáček rýže (věřte že při vlnách budete i jeden sáček rýže milovat jako nikdy předtím) a podobně.

No nezní to skvěle?
Ano, zní. Jenže je v tom háček, který bude vždycky platit. Tato dieta by měla být určená pouze lidem, kteří se chystají na souteže (bikiny fitness apod). A proč vlastně? Dozvíte se níže.

Možná to není o tom, že jsou vlny "drastické", tak jak se všude píše. Jedná se o to, že vlny nemůže držet človek  který o tom nemá žádné znalosti. Když jsem se bavila s lidma u kterých jsem věděla že nesportují, jí buď moc hodně nebo moc málo, a chtějí zhubnout, tak jsem o vlnách mluvila jako o dietě pro sportovce, a to jen z toho důvodu, že by je výsledky z vlnění mohly omámit, a hned by chtěli jídelníček a vlnit, ale jakmile se zmíním o sportu, většinu to odradí.

Protože u člověka který se chce pustit do vlnění je nutných několik bodů:
  • Aby měl se zdravým stravováním a sportem už nějakou praxi. Jak jsem říkala, nemá smysl vlnit pokud máte nadváhu, pokud jste příliš posedlí hubnutím, pokud jste zvyklí na fast food a vaše oblíbené místečko na gauči je až nechutně proležené.
  • Aby znal své denní hodnoty bílkovin, sacharidů a tuků - a podle toho si dokázal sám sestavit svůj jídelniček. Díky těmto znalostem si dokáže s rozumem sestavit i jídelníče pro vlny.
  • Aby byl psychicky silný. Stačí malé rýpnutí nebo drbnutí do někoho se slabou povahou, a je konec, skončí u spíše s plnou pusou čokolády a sladkostí a celá jeho snaha bude v háji.
  • Aby byl ochotný si denně počítat gramy B, S, T a kalorie a vážit si jídlo. Protože to je ve vlnách hodně důležité. Nejde vlnit "jen tak", všechno musí být přesně dané!
Jsem členkou několik FB skupin, jako například Ovládněte svůj metabolismus, Miru Fitness Motivation a L. Training. A skoro každý den si čtu příspěvky nebo dotazy týkajicích se sacharidových vln, a určítě si myslíte že se dozvídám spoustu užitečných informací... jenže to tak není. Ptají se, nebo píšou (nebo už dokonce vlní) lidé, kteří vlnám a vlastně i stravě skoro vůbec nerozumí, takže si spíš díky vlnám ubližují.
Čtu komentáře holek (nic ve zlém), které jsou poblázněny výsledky u vln ostatních a rozhodnou se je držet. Jenže při otázce na to, jestli si při vlnách váží jídlo a počítají sacharidy, vám řeknou, že nepočítají ani neváží, protože by je to nebavilo. Tak kde to jsme?

Vlny jsou určené lidem před závodami z jednoho důvodu: protože mají znalosti a ví co dělají. Ve fitness nebo kulturistice se pohybují nějaký ten pátek, a tak jsou se vším obeznámeni, ví co na ně funguje a dokážou si sestavit jídelníček. Pro toho, kdo si není schopen/nebo se mu jen nechce počítat B, S, T a nemá potřebné informace, může být tato dieta i nebezpečná.

U spousty lidí je taky chyba to, že jsou hubnutím až příliš posedlí (teď nemyslím anorektičky), mají třeba nadváhu nebo jejich BMI je nad normálem, jí strašně malinko (pod bazálem) a nevěří, že když budou více zdravě ani nepíšu, jako by se toho lidi báli jíst (dostanou se nad svuj bazál) tak zhubnou. V životě drželi několik diet, ale pořád se dostavoval jojo efekt, protože po dietě nedodrželi zdravé normální stravování. Jejich metabolismus je extrémně zpomalený, a oni se pouští do vln, neboť věří že to je jejich poslední záchrana, protože u ostatních lidí (kteří jsou aktivní a jedli zdravě i před tím) to funguje. A ještě třeba mají tu drzost odvahu, stáhnout si jídelníček podle tamté paní která díky vlnám zhubla 10kg, nebo podle tamtoho pána který zhubl 7kg.
V tomhle případě nemusí být klíčem pro hubnutí sacharidové vlny, ale správný jídelníček. Jenže spousta takových lidí je třeba už i zoufalích, a nejsou schopni příjmout informaci že musí jíst hodně, protože mají v hlavě zafixováno že když se jí málo, hubne se. 

Nebo se i může stát, že si lidi nastaví vlnu příliš nízko: 0-50-100-150, nebo bez výrazných skoků: 0-20-50-100-130... a očekáváné výsledky se nemusí dostavit. Není důležité jak nízko vaše vlna (tady neplatí, že čím níž tím víc zhubnu!), může být nastavená i například takhle: 150-200-250-300-100.

Případ dne: V uvedené skupině na Facebooku, jsem dnes viděla příspěvek jedné slečny, která psala že má po pěti dnech držení vln 5kg nahoře. Nesedělo mi to, protože jasně vím, že pokud správně vlníte, má být úbytek na váze za týden 1-1,5 Kg... A přibrat 5kg za pět dnů? Něco bylo špatně... No ano, slečna si nepočítala gramy, vlnu vlastně ani neměla nastavenou, jen prostě jedla jeden den půlku sáčku rýže, druhý den sáček rýže, a třetí den dva sáčky rýže. Psala, že i před vlněním málo jedla, a že se hodlá i teď sacharidy omezit... dát si jídelníček do kupy by jí prospělo více než nějaké vlny.
I se správným jídelníčkem se dá redukovat, a nemusíte u toho hladovět!

Já vím, že jsem si všema těma dietama které jsem zoufale držela, rozhodila a zpomalila metabolismus, a držet vlny hned na začátku byl holý nesmysl (do toho mám ještě zpomalenou funkci štítné žlázy, takže musím na metabolismus opatrně). Řešení pro všechny podobné případy, jako jsem byla kdysi já: nejdřív si dejte do kupy jídelníček, stravujte se tak nějakou dobu, a teprve po několika měsíců když se vám dá metabolismus dohromady, můžete začít uvažovat nad vlnami. Mezitím si můžete pročíst několik knih nebo článků, a teprve s nastudovanými informacemi se do vln pustit. Nebo si při nejhorším zaplatit někoho kdo vám vlny sestaví, nebo si je sestavit sami a potom je dát třeba někomu zkontrolovat, ale bez znalostí se do nich nepouštějte, mohli by jste z nich i třeba "omylem" nabrat, tak jak jsem dnes zmiňovala případ té slečny.

PS: Tímto článkem jsem nechtěla nikoho urazit. Stojím a podporuju každého, kdo se snaží zhubnout (nebo i nabrat) pár kilo. Jen mě přestává bavit, že se vlny stávají trendem a vlní každý druhý člověk, ikdyž o tom prd ví. Rozhodla jsem se na tuhle situaci jenom reagovat.

A jaký máte názor na vlny vy? ;)

7 komentářů:

  1. Opravdový vlny jsou vhodné opravdu před závody, ale taky záleží na tom jak jsou tvrdý. Ale zase by každý den neměl být úplně stejný příjem kcal i u obyc zdravého jídelníčku. To s ttěmi pytlíky rýže a jejich dělením, mám pocit že to doporučoval v jednom videu Martin Mester, který to prý tak ze začátku taky dělal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to zní celkem rozumně, ale neřeknu kdyby jel podle těch rýž.sáčků někdo kdo se v tom alespoň orientuje. A pokud si sacharidy slečna nehlídala, tak se vykašlala i na bílkoviny, za den prý snědla kousek masa a zeleninu a to bylo vše. Prostě pokud vlny, i tyhle "lehčí", tak jedině se znalostmi a ochotou počítat.. to si myslím je základ.

      Vymazat
  2. Jen se tady chci podělit o svojí zkušenost s "vlněním". Jednoduše a zkrátka už jsem nějakou dobu posiloval a řekl jsem si, že je na čase shodit nějaké ty přebytečné kila. Dal jsem si cíl 10kg za 10 týdnu. Kilo za týden pěkně pomalu ať neshazuji svaly. Prvních 5 týdnů to šlo pěkně, plynule. Měl jsem jídelníček založený v podstatě jenom na tom, že jsem ubral sacharidy, do tréningu jsem přidal víc cardia a šlo to, ale 6 týden se to prostě zaseklo, tak jsem si řekl, že zkusím sacharidové vlny. Pro mě a mé tělo to byl docela šok, v dny kdy jsem měl 60g sacharidů a méně jsem byl neskutečně unavený a vyčerpaný. Ale po týdnu jsem si zvykl a kila šly zase dolů. A tak jsem to držel až do konce mého hubnutí a šlo to nádherně. Mně osobně sacharidové vlny hodně pomohly

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mi vlny vyhovovaly nejvíce :-)

      Vymazat
    2. Teda nevyhovovaly, ale spíš nejvíce pomohly :-D

      Vymazat
    3. Ono asi nikomu nevyhovuje, když má za den sníst třeba 60g sacharidů a méně a má u toho normálně fungovat a ještě odjet tréning na plno... :D

      Vymazat
  3. Díky za zajímavý článek. právě se snažím najít co nejvíce názorů a dle toho se rozhodnu, zdali sacharidové vlny také zkusím.

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)