úterý 31. prosince 2013

RECENZE: Vyhrajte boj o šíthlé tělo od Jillian Michaels

Ahoj!
Tak je to tady, myslela jsem si žě už žádný článek v tomhle roce psát nebudu (a tak jsem se preventivně v tom minulém rozloučila), ale co se nestalo... dočetla jsem knihu od Jill a chci se sní pochlubit, k čemu čekání na nový rok:-).

Jelikož je dnes poslední dnes v roce, všímám si, že mnoho blogerek píšou na své blogy články o tom jaký měly rok 2013 a co plánují do roku 2014... já jsem něco podobného tomuto tématu naznačila v předešlých článcích a vracet se k tomu nebudu. 
Jen bych vám všem chtěla říct jedno velké DÍKY, protože mám velkou radost, jak některé mé články mají úspěch, že si nepíšu "jen tak do větru", mám pár (číslo zatím nebudu zveřejňovat, jelikož to nedávno překročilo limit jednociferného čísla!) pravidelných čtenářu za kterých jsem moc ráda, a konečně se cítím být něcím užitečná. Navíc mě pokaždé potěší vaše komentáře!
Ale dost těch sladkých řečiček, doufám že mi tenhle blog vydrží i do konce roku 2014, abych vám mohla opět napsat nějakou slaďárnu:-)
 

 Jillian Michaels - Vyhrajte boj o štíhlé tělo

Kdo je Jillian Michaels? Už jsem se o ní zmiňovala v recenzi na její první knihu na tohle téma, a to Ovládněte svůj metabolismus. Taky si myslím, že je Jill hodně známá, ale trochu se o ni zmíním pro ty, kdo nemají tušení kdo to je.
Jill je odborník na zdraví a kondici ve Spojených státech. Svou prací pomohla změnit a inspirovat k lepšímu životu tisíce a stovky lidí, vydala několik knih, účinkuje v seriálu The Biggest Loser - kde pomáhá lidem s nadváhou, má několik svých DVD programů na cvičení, je trenérkou, a se svojí partnerkou Heidi adoptovala dvě děti.

Přejdeme ke knize. Já, jakožto milovník Jillian mám jakousi dobrovolnou "povinnost" přečíst každou její vydanou knihu. Nedělá mi to žádný problém, dělám to ráda.
Na Slim for Life jsem se hodně dlouho těšila, to musím uznat... byla jsem zvědavá, jestli bude lepší než Ovládněte svůj metabolismus... nebyla, trochu mě zklamala. Nemám nic proti téhle knize, jen jsem měla očekávání, že se dozvím něco, co ještě nevím... v podstatě jsem se dozvěděla vše co jsem věděla, jak z internetu, z ostatních knížek, z videí nebo od ostatních lidí - a ne, nebudu se té knihy zastávat a říkat, že "ale bylo hezké si ty informace znovu připomenout", protože jsem měla vážně větší požadavky.
Tato kniha je sepsána pro naprosté začátečníky, a na to bych chtěla upozornit.
Myslím si, že lidi kteří četli Ovládněte svůj metabolismus tuhle knihu - pokud jim informace které znají stačí - nemusí číst.
Stejně je to nádherná baba


Kniha je rozdělena do následujících kapitol:
  • Stravování
  • Pohyb
  • Doma
  • Na cestách
  • Udržujte si motivaci
  • Vyhnout se nástrahám
  • Dejte hubnutí supernáboj
  • Závěrečné zúčtování
Kniha vám nabízí informace, tipy a rady jak si spočítat BMI a jak se podle něj stravovat, dozvíte se něco málo z teorie pohybu - kardiotrénink, jak získat svaly, jsou zde taky tipy na to, jak si sestavit vlastní trénink, jsou zde sepsané "zeštíhující" potraviny, pár tipů na zdravé vaření, něco o drtičích kalorií, léky které brzdí hubnutí, rady jak štíhle oslavovat, jak přežít v restauraci, v práci a při cestování, jak potlačit nutkavé chutě, stres, zařazení pohybu s dětmi, jak zvládat čas, jaký je život při hubnutí, jak můžete šidit při hubnutí, a něco málo o módě. Jill ke knize zařadila taky jakési bodování (body si dáváte u každé kapitoly, na konci se vaše výsledky sečtou a dozvíte se co váš celkový počet bodů říká - ale já jsem tuhle "srandu" nedělala, moc jsem tenhle systém nepochopila).

Ačkoliv vím, že je tahle kniha určená především začátečníkům, zarazily mě dvě věci.
První, že Jill radí, aby jste si místo hamburgeru se slaninou dali cheeseburger, nebo třeba dětskou porci hranolek.
Druhá, že lidem kteří mají "problém" vypít samotnou vodu radí, aby si ji ředili přírodním sladilem nebo šťávou.
 Problém s tím mám takový, že lidi kteří se rozhodnout hubnout a jíst zdravě by se měli odprostit od všech "místo 10 knedlíků ke svíčkové si dejte jen 3". Je jasné, že se pro "zdravý život" nebo dietu, se musím některých potravin vzdát, a ne jen minimalizovat porce (chápu, že pro některé může být "šok" skočit hned ze dne na den na zdravou stravu, ale i tak si za tím stojím).
Mě se taky nikdo neptal, jestli mi chutná samotná voda a jestli ji náhodou nechci přisladit, prostě pokud jsem chtěla něco změnit, zhubnout, udržet si postavu, být zdravá a necpat se chemií, musela jsem to vypít. Nikdo se semnou nemazlil - a  možná proto s tím mám takový problém, neberte mě zle.
A taky bych ještě chtěla říci, že jako začátečník bych z hubnutí po přečtení téhle knihy měla možná strach. Jill tu totiž klade takový důraz na "při každé příležitosti se musíte hýbat" a "je nutné si počítat kalorie a hlídat svůj příjem a výdej". Kdybych neměla takové informace jako teď mám, byla bych hodně zmatená a myslela bych si, že zhubnout je nemožné a náročné, když Jill radí ať si jdeme v pauze na oběd zaběhat, nebo ať si při reklamě která na nás vyskočí při sledování filmu dáme sérii squatů, kliků a sklapovaček. Myslím, že to tu bere až hodně vážně, nebo je to aspoň na můj vkus hodně.
Myslím si, že některé holky, které jsou posedlé hubnutím a krásnou postavou by tohle mohly brát vážně a nakonec by se to mohlo zvrtnout na "po každém jídle si dám sérii" a třeba by to skončilo anorexií.


I když jsem tady napsala pár věcí které mi vadily, a které jsem si prostě nemohla nechat pro sebe, určitě bych tuhle knihu chtěla doporučit všem, kteří chtějí začít se zdravou stravou nebo zhubnout nějaké to kilo. Jak už jsem psala, nabízí dost užitečných informací a rad, které se vám budou hodit i do osobního života. Já doufám, že se vám bude líbit:-). Je napsaná vtipnou a jednoduchou formou (jako vždy).
A stejně, pokud Jill vydá zase další knihu, ráda si ji přečtu. Teď se jdu vrhnout na Život bez pšenice!.

Pokud vás moje (doufám že ne moc kritická) recenze líbila, knihu si můžete objednat třeba zde.

Líbí se vám knihy od Jillian?

10 komentářů:

  1. Jill vypadá úžasně, ale co si napsala si myslím, že by mohl být problém, jelikož něčím takovým jsem si prošla a musela se furt hejbat. Takže když si to přečtě holka, která jezoufalá a ic o tom neví, tak si to přebere špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že si myslíš to samé. Taky jsem si něčím takovým prošla a bylo to peklo, proto to nepřeju nikomu jinému

      Vymazat
  2. Miluju Jill !! :) ma super knížky, názory a vše..

    OdpovědětVymazat
  3. Píšeš s partnerkou Heidi... Netušila jsem, že je lesba a to se o ni docela zajímám ;D Samozřejmě, nemám s tím žádný problém ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to taky hodně překvapilo, ale věděla jsem to o ni už dříve. Dokonce ji mám i víc ráda:-)

      Vymazat
  4. Krásná recenze jako vždy, ty to prostě umíš! :) Přemýšlela jsem, jestli si ji koupit na Vánoce, ale nakonec jsem se rozhodla pro ne. Počkám, až bude v knihovně a pokud se mi bude líbit, tak budu uvažovat o koupi, ale pokud jak ty říkáš, že tam vlastně není nic, co bys nevěděla a já taky už mám lecos přečtené, tak myslím, že kupovat ji nebude potřeba... :) Ale ráda bych si jí přečetla, doufám, že v té knihovně ji budou mít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji O:)...Jojo, počkej si na ni kdyžtak až bude v knihovně:-)

      Vymazat
  5. Hezky napsaná recenze, já tu svou dokončila zrovna dnes... asi máme na knihu trošku odlišný názor. Mně se naopak kompromisy, které začátečníkům Jillian nabízí líbí, někdo prostě tu možnost stravovat se vždy jen zdravě nemá a pak je ta malá porce hranolek nebo cheeseburger pořád lepší. A proč si vodu nedosladit, když to jde celkem zdravě :) Kniha se mi asi líbila víc než tobě, protože jsem věděla, že je psána spíš pro začátečníky a tak jsem neměla tak vysoká očekávání :) Ale co člověk, to názor, takže vůbec neodsuzuju, že máš jiný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se na tu tvoji dívala:-). Je mi jasné že každý člověk (vzhledem k jeho vědomostem) bude mít na tuto knihu jiný názor. Já jsem prostě taková přísná a líbí se mi takový přístup, když se má něco dodržovat, tak žádné kompromisy neexistují.
      Ale je hezké takhle s někým nějakou knížku rozebírat a porovnávat si své názory:-).

      Vymazat
  6. Bylo asi půl 1 ráno a nečekala jsem, že by mě nějaký článek zajímal natolik, že ospalá bych ho dočetla až do konce a nelitovala. :) Zbožňuji Jill už tak třetím rokem, spíše ohledně cvičení. Ale kvůli tvojí recenzi si co nejdříve knížku přečtu. :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)