neděle 13. října 2013

LENOST, aneb jedna z lidských nejoblíbenějších výmluv

V tomto článku nechci nikoho pohoršovat. Každý ať si žije jak chce a jak se mu to líbí. Zmíním se zde o svých dvou kamarádkách a jelikož vím, že je tu nějaká šance že na tenhle článek narazí a určitě mi za tohle nepřipíšou pět plusových bodů, předem se omlouvám.


Je to každého cesta...
Každý z nás si řídí a naviguje cestu svého života. Každý z nás si každý den určí, jakou cestičkou půjde. Je pouze na nás, zda se ráno rozhodneme vstanout z postele a jít do práce vydělávat potřebné peníze, nebo jestli v té posteli zůstane jenom proto že chceme, je jen na nás jestli si k svačině dáme čerstvé ovoce s jogurtem, nebo jestli si v obchodě koupíme rohlík s vysočinou jen proto že je to rychlejší, rozhodujeme se už i kvůli společnosti, jestli si vezmeme nabízenou cigaretu (snad proto abychom byli oblíbenější - podle mysli některých nejmenovaných), ovivňujeme naprosto vše, všechny tyto kroky co uděláme se nám časem vrátí - bud kladně nebo záporně. Prostě si každým okamžikem určujeme jakým směrem se vydáváme.

Ehm, je řeč o zdravém životním stylu...
Lidé jsou navyklí na špatný životní systém. Stres, strach, nedostatek volného času, zanedbávání se nám nikdy k ničemu neprospějou. Svět je náročný, já to vím a nikoho neodsuzuji, ale! je na každém z nás jak se s tím popereme. U lidí patří lenost k základním rysům povahy, vymlouvali jsme se, vymlouváme se a vymlouvat se budeme i do budoucna. Kde se hrabe lidská tupost, když si myslíme, že nám zázračná pilulka na hubnutí shodí 20kilo. Pomalu věřím, že něteří z nás už (až) takhle blbí nejsou. Existuje ovšem skupina lidí která mě nesmírně štve. Mluvím o lidech, kteří by se zdravým životním stylem začli, ale nemají čas, nebo dokonce chuť.

Nedávno jsem se ve škole bavila s kamarádkou, a zeptala se mě co bych jí doporučila aťsi koupí ke svačine ve školním bufetu (náš výběr ve školním bufetu je hoooodně omezený, ale snažila jsem se ji co nejvíce pomoci, přece ji neřeknu ať je hlady když vím že má před sebou celý den). Přemýšlely jsme spolu o možnostech a já jsem ji navrhla ať si koupí jablka a ona navrhla mě, že si koupí bebe sušenky. Řekla jsem jí že to není nejlepší volba, že je lepší jablko, a ona na mě : no tak na to zrovna chuť nemám. Navíc, tolik se mi snažila vnutit že jsou přece bebečka zdravé! Odsekla jsem že se ty  sušenky řadí do sladkostech, a ona mi odpověděla že jedno balení přece není tak hrozné a šla si ho kopit (vzala si sebou taky to jablko, které jsem se ji snažila vnutit, asi si myslela, že tím tu svačinku nějak zmírní). Celkem mě to zamrzelo. Během dne jsem o tom přemýšlela, a myslím si že výmluva typu "jedna snickerska přece není tak hrozná, co se stane když sním ten dort" a podobně, zní v hlavách mnohem (už obézním) lidem tolikrát víc, než když přemýšlí o normálních věcech - třeba kdy jít se psem na procházku, kdy navštívit prarodiče a podobně...

VĚŘÍM A VÍM že máme těžké životy, problémy v rodinách, málo přátel, blbé výsledky ve škole nebo v práci - ale nemůžeme to brát jako výmluvu. Já vím, že mnoho lidí má náročnou práci a školu (ano, jsem zastánce toho že po nás ve školách chtějí až příliš) a jsme rádi když jsi v 7 hodin sedneme na gauč s tím že máme dnes už všechno vyřízeno, ale to že si  vezmeme pytel brambůrků a usadíme se u televize a řekneme si "ježiš jaká škoda že jsem dnes tak unavená, chtěla jsem si zacvičit" použijeme jako "výmluvu"... tohle ne-ní žá-dná výmluva!!! A nebo je třeba taky milé když si někdo řekne "hm škoda že jsem si dnes nestihla uvařit žádnýé zdravé jídlo" - vrrrr, takové lidi bych vyliskala (nevím proč, asi jsem sama, ale štve mě když někdo dělá vědu se zdravým jídlem).

Jelikož vím, že má nejlepší kamarádka by chtěla zhubnout, rozhodla jsem se ji pomoc. Nabídla jsem se jí, že ji sestavím jídelníček. Nadšeně souhlasila. Poslala mi svůj dosavadní jídelníček, a já věděla že měnit složení se moc nebude, ale bude se spíše ladit.  Když jsem se snažila ji ho vytvořit přemýšlela jsem,a napadlo mě, že bych ji spíš mohla napsat "zdravou přířučku", podle které by se v životě řídila. Psaní té příručky mě bavilo, sepsala jsem ji tam snad všechny informace které jsem věděla. Poslala jsem jí ho, a nabídla ji že si jídelníček podle toho může sestavit sama a já ji popřípadně pomůžu když si nebude vědět rady. Všechno bylo OK. Dnes to byly asi dva týdny co jsme se "dohodly" a já jsem chtěla vědět jak se ji daří. Zeptala jsem se ji :tak co tvůj jídelníček? a ona na to:teď momentálně nemám moc čas jíst, tak to zatím neřeším.... Upřímně od srdce, ne - nemrzí mě to že jsem strávila nějaký čas nad tou přířučkou, jsem na ni pyšná. Nemrzí mě, že se kamarádka "nezměnila" protože jsem si uvědomila, že svět nezměním (ach jo) a lidem nevěřím. Neveřím, že kdybych věnovala stovce lidem přesně předepsaný a zpracovaný jídelníček pro ně, a ještě bych dodala že je to pro jejich zdraví nejlepší volba, myslím si že by to nikdo nedodržel. Jestli si Vy myslíte, že by jste to jako jeden ze stovky dodržel - pak je asi chyba ve mě, prostě jsem nedůvěřivý člověk... a teď zpět k tématu. Takže věta "teď nemám čas jíst, neřeším to" se ve mě důkladně rozležela. Okej takže vy mi říkáte že je moc časově náročné koupit místo slazeného jogurtu bíly? že je náročné vstát o 15 minut dřív aby jste se stihli nasnídat? že je náročné vyměnit bílý chleba za celozrný? vyměnit slazené mysli za neslazené? dejte si prosím facku, a pořádnou! Je to (vaše) lidská lenost a zdechlost. Dobře věřím že někdo by se na zdravou výživu dal, ale nemá informace (ups další výmluva) - od čeho jsou knihovny a různé kurzy? Věřím že má někdo opravdu náročný den a "nemůže" si odcvičit svoji půlhodinku - a prosedět celý večer za FB můžeme, že ano?:-). Kdo jiný než VY se musí změnit? Pošlete veškeré výmluvy do háje!

Nevím jak to mají ostatní lidi, vím že jsem se od ostatních vždy tak nějak odlišovala. Vždy jsem sebe (co se týká mého zdraví) stavila nekompromisně na první místo. Vždy když jsem měla nějaký zdravotní problém, ochotně jsem šla za doktorkou nebo do nemocnice - zatímco ostatní lidé (kolem mě) se nechávali přemlouvat a bylo jim jejich zdraví ukradené. Měla jsem hodně zdravotních problémů a hodněkrát jsem si zde klesla i na dno, a možná proto, chci pro sebe a své tělo jen to nejlepší. Jídlo (a cvičení) je pro mě prioritou číslo jedna, a vždy to tak bude. I přes to, že příjdu totálně vyčerpaná ze školy, odcvičím si svou hodinku a poctivě si nachystám jídlo na druhý den -  i za cenu toho, že mi nezbyde čas na FB -takže ano, opravdu náročný den:-D.. Mám v sobě něco, co mě něsmírně motivuje a vede dál. Možná proto začínám nad (fyzicky i psychicky) zdechlýma lidma ohrňovat nos.

9 komentářů:

  1. Ano, lidé se nezmění, vidím to na ostatních. Někdo chce zhubnout, ale nenechá si poradit x/.. Ta příručka zní zajímavě, ráda bych si ji přečetla.. Bude někdy v budoucnu k přečtení? x)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano pokud chceš, můžu ti ji s radostí poslat:-) nech mi na sebe nějaký kontakt kam bych ji mohla poslat... Nejdřív ji chci ale trošku pozměnit a doplnit do ní něco, tak bych ji měla mít hotovou tak do konce tohoto týdne...

      Vymazat
    2. Tak to moc fajn:-)..Můžeš mi ji poslat na nicole.hu@seznam.cz..Děkuju;-)

      Vymazat
  2. Super článek, myslím si, že máš úplnou pravdu... těším se, až tu budou další :) ...a o to příručku bych taky měla zájem, myslíš, že by to šlo na terezabpitrova@email.cz poslat...? Děkuji!
    Teréz

    OdpovědětVymazat
  3. ježiš miluju tě ! :D mluvíš mi z duše !!!! tak mi psalo x lidí jak jsme to udělala? co jsme cvičila a jedla ... já vyplácala svou energii na to že jsem jim to sepsala a pak za 2dny vidím na FB jak dávají fotku s dortíkem apod. .... tak proč to ode mě chtěli? to nepochopím :) no neva .. poučila jsem se a tihle lidi mi dávají sílu být lepší já ! .)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rádá že semnou konečně někdo souhlasí:-D.... přesně tak, ale lidi jsou nepoučitelní! Možná někdy dojdou k tomu co je špatné nebo dobré, ale bude to až za x dní, týdnů nebo měsícu a mezitím ztratí nekonečně mnoho možností a času. Přesně tak, i mě takoví lidé dávájí nekonečnou sílu být lepší:-) !

      Vymazat
  4. Taky se mě mé okolí ptá, jak sem to dokázala. Tolikrát jsme s kolegyněmi začínaly, ale já od ledna vydržela a teď je mi krásně. Prozrazuji jim všeobecnně známé "triky" ohledně zdravé stravy a to, že cvičím téměř denně. Tohle slyšet nechtějí. Všichni to totiž znají velice dobře, ale čekají nějaký recept, který je nebude bolet (bez cvičení) a kdy budou moct jíst čokolády a pečivo po kilech :( Cesta je možná dlouhá, ale pokud nezačnu, tak k cíli nikdy nedojdu. Čas plyne rychle, takže kdyby se ke mně v průběhu kdokoliv přidal, už mohl mít kus za sebou :)Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj! Dneska jsem narazila na tvůj blog! (Nenapadlo mě, že by si měla blog...)

    SUPER!!! Jedním dechem čtu článek po článku!! Tento mě zaujal nejvíc, fakt moc!! Nejsem dokonalá, vím to, ale snažím se! Snažím se každý den cvičit a přemýšlet nad tím co jím..... Taky mám takové kamarádky, které by stále chtěly poradit a pak najednou prostě nemají čas!! A píšou mi 2 hodiny výmluvy na FB proč vlastně nemají ten čas, a když jim řeknu ať vypnou pc, nééé jsou unaveníííí.... Skvělý článek, uplně užasný!!! Btw. poslala by si mi taky tu "přiručku"?? Cvičení mi problém nedělá o jídle toho vím hodně, hodně jsem přečetla, stále si ráda hodně přečtu, ale prostě občas tam je ten "návyk" (asi něco jako výmluva) a třeba pro tu tatranku si šáhnu,....štve mě to, potřebovala bych vždy od někoho vyliskat, takže až budeš mít čas, můžeš mi preventivně vyliskat......
    n.mikimaus@seznam.cz Děkuju moc :* Jinak,...Domča z prázdnin ;)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)