Blogy a veškeré internetové
portály věnující se fitness nebo vaření, jsou zaplněny recepty na perníčky,
linecké, rohlíčky a tak. Nedá se říct, že by mi to už lezlo krkem, jen mi
přijde, že krom receptů a článkům typu „jak přežít vánoce a nezbláznit se z toho“,
se už nepíše o ničem. Ano, nikoho teď nebudou zajímat recepty na domácí musli
kolečka nebo banánový chlebíček, které mám pro vás nachystané, a budou spíš
chtít vánoční článek, já ale zariskuju a napíšu takový mini pidi článek o mých snídaňových
lívancích, jako odreagování od toho vánočního šílenství a vše kolem něj.
V dny kdy se chci
něčím potěšit už z rána, nebo kdy vím že mě čeká těžký den, si s radostí dělám lívance. Baví mě stavit si z nich věžičky
a kombinovat je s nějakým mazáníčkem, ovocem a ořechy. Navíc je sranda
když si ty lívance musím dělat na dvakrát nebo na třikrát, protože nedávám při
smažení pozor a první várka se mi zákonitě spálí a letí do koše.
Moje lívance
- 50g žitné mouky
- 15g třtinového cukru
- Lžička kypřícího prášku
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
- Špetka soli
Všechny ingredience
smíchám a nechám tak půlhodinku si odpočinout. Potom si „vymažu“ pánev olejem a většinou si nastavím plamínek na střední stupeň.
Naběračkou s těstem potom na pánvi tvořím kolečka, od největšího po nejmenší. Pokud
nechcete dělat lívance na 2x, vyplatí se stát u plotny a snažit se pořád
kontrolovat jak moc jsou opálené. Doba smažení je asi kolem 2min, hotové
lívance poznáte podle krásné hnědozlaté barvy.
S tímto receptem
budete mít asi 5 lívanců, ale záleží jak moc tlusté a velké je budete dělat (a
taky kolik jich spálíte).
Na lívance můžete
naplácat opravdu všechno, arašídové máslo, med, javorový sirup, marmeládu, veškeré ovoce,
jak zmrazené tak čerstvé, můžete si z nich vytvořit věžičky (jako mám já
na fotkách), věřím, že žádné dítě tomuhle výtvoru neodolá. I můj bratr, který
jinak snídaně vůbec nejí, se do nich bez váhání pustil.
Tak dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu ráda za každý komentář:-)