úterý 17. listopadu 2015

Jak poznáte nevhodný jídelníček?



Dnes jsem pro vás sepsala článek, díky kterému můžete poznat, jestli je s vašim jídelníčkem něco špatně – ať už se jedná o jídelníček zdravý, či nezdravý. I špatně zvolený a sestavený zdravý jídelníček vám (a na vašem těle) totiž dokáže udělat pořádnou neplechu. Pojdmě na to!


Pozor, neříkám, že vám změna jídelníčku stoprocentně pomůže zbavit se všech vašich problémů, které vás na vašem těle trápí, něco je způsobené stresem, něco nemocí a něco třeba i dědičně J. Tímto článkem vám chci říct to, že správná strava je důležitá nejen pro dobrou kondici, ale i pro vaše tělo. Chci vám říct to, že pokud vás trápí například akné, lupy, lámavé nehty nebo suchá pokožka, není třeba se ládovat prášky, kupovat drahé mastičky a podobně. Než se odhodláte si koupit nějaký drahý přípravek (který vám stejně nepomůže) je dobré zaměřit se především na to, co jíte a jak se stravujete.

Nemáte skoro žádnou energii

Pokud dlouhodobě jíte nekvalitní potraviny, nebo nejíte dostatek jídla, může se stát, že se budete cítit bez energie, podráždění, unavení a vyčerpaní. A nebude to z toho, že budete mít „špatný den“, nebo že jste se prostě jenom „blbě vyspali“. Jeden z největších důvodů je nevhodný jídelníček – nedáváte tělu žádné prospěšné živiny a energii, jíte málo, pijete málo, nejíte dostatek ovoce a zeleniny, jíte nevhodné potraviny, jíte z fastfoodu, sladké a celkově kašlete na to, co jíte. Nemůžete se potom divit, že nemáte energii skoro na nic, máte blbou náladu a všechno vás štve. Z čeho byste tu energii a dobrou náladu měli čerpat? :-)

Trápí vás akné

Akné může mít člověk z několika důvodů, ze stresu, z jídla, z alkoholu nebo to může mít prostě jenom v rodině. Nechci tu kázat, že když lidi s akné změní jídelníček, tak budou mít krásnou a zdravě vypadající pleť. Ovšem i zde je to co jíte, důležitější než si myslíte. Budu mluvit z osobní zkušenosti. Nikdy jsem neměla období, kdy bych měla akné nějak extra výrazné. Potom ale přišel čas, kdy jsem pila hodně alkohol a bylo mi úplně ukradené to co jím, a na moji pleti se tohle všechno hodně projevilo. Nemohla jsem se těch ošklivých pupínku na mé tváři zbavit, používala jsem přípravky z lékáren a drogérie za nemalé peníze a nic nepomohlo. Potom jsem se vykašlala na alkohol, začala se zajímat o zdravé stravování, a akné začalo mizet. Teď mám fajn jídelníček a akné se mi na tváři objeví jen párkrát za měsíc. Pleť se mi dokonce krásně uzdravila. Jsem si téměř jistá, že za to co mi na tváři udělalo nepořádek, může zcela jistě alkohol, sladké pečivo a špatné stravování.
Tímto bych chtěla lidem s akné říct, že strava dokáže dělat i nemožné. Zkuste to sami. Aspoň na pár dní, a uvidíte.

Trápí vás lupy, lámavé nehty a vlasy

Asi vás nepřekvapím, když vám řeknu, že za lupy, lámavé nehty a vlasy může taktéž nevhodný jídelníček. Vysvětlím vám to. Tělo potřebuje nejen energii z kvalitního jídla, ale taky živiny, vitamíny a stopové prvky, které vyživují každou část vašeho těla, od kořínku vašich vlasů až po konec nehtu u palce na nohou. Opět, neříkám, že vás změna stravy zbaví vašich problému s lupy nebo s vlasy (lupy a mastné vlasy můžete mít díky nevhodnému šamponu, lámavé nebo suché vlasy můžete mít díky nevhodné nebo nedostačující péči a podobně), chci jenom říct, že i zde je dobré zamyslet se nad tím, co jíte.



Dlouhodobě přibíráte

Přibírání může být taktéž způsobeno špatnou stravou, především tím, že málo jíte. Pokud tělo nedostává dostatek toho, co potřebuje, schovává si všechno, co sníte do tukových zásob, tak říkajíc pro „těžké časy“. Zpomaluje se tak váš metabolismus a začínáte pomalu ale jistě nabírat na váze.



Máte chutě na sladké

Jestliže máte nezvladatelné chutě na sladké, je to příznak toho, že špatně jíte. Konkrétně jíte málo sacharidů. Pokud jíte málo sacharidů, bude vaše tělo postrádat energii, bude mít chuť na cukr a přinutí vás myslet na sladké dennodenně. A zde hrozí velké nebezpečí přejídání.



Jste často nemocní

Nikdy nezapomenu na to, jak se mamka s babičkou neustále snažily vtloukat mi do hlavy, že pokud nebudu jíst ovoce a zeleninu, budu nemocná. Neříkaly to nadarmo. Opravdu, pokud tělu nedodáte dostatek vitamínu a živin, oslabí se vám imunita a budete náchylnější na nemoci. Nejhorší je pro tělo období jara a podzimu, myslím si, že je zde snad největší výskyt nemocí (chřipka, rýma, bolest v krku, kašel). Můžete to brát ale pozitivně, pokud neonemocníte, je to známka toho, že máte dobrou imunitu a dáváte tělu veškeré vitamíny a živiny, které potřebuje.

Pomohla vám změna stravy k vyřešení některých zdravotních problémů? 

Mějte se!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář:-)