sobota 24. ledna 2015

Domácí zázvorový čaj

 Ahoj.
Dnes žádné přemýšlení, žádné fantazírování, ale pořádný recept na pořádný čaj!
Máte rádi čaje, výraznou chuť a potřebujete relax? Tak je pro vás zázvorový čaj to pravé očechové!
Zapomeňte na čaje v sáčku, a udělejte si rychlý, poctivý a lahodný zázvorový čaj v pohodlí domova.


V poslední době jsem si velmi oblíbila pro mě novou surovinu - zázvor (jak nečekané). Mám ráda výrázné chutě, horké polévky a horké čaje, proto mi zázvorový čaj zpříjemňoval posledních pár nehezkých dnů (pololetí, no). Mimo jiné, pokud by mi chtěl někdo z blízkých udělat radost, jsem totální blázen do zázvorových bonbónků Gingerbon :-).
Vyzkoušejte si ho sami, čaj, med a knížka v ruce... je ta nejlepší kombinace.

K čemu je zázvor dobrý?

  • působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
  • stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol
  • pomáhá při redukci váhy
  • prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
  • předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest
  • působí jako afrodiziakum
  • je prevence proti chřipce a rýmě
  • zpomaluje některé druhy rakoviny

Jak na to?

Potřebujeme zázvor, med, hřebíček/skořice.
Ostrouháme si 2-5cm zázvoru a nastrouháme ho na hrubo. Mezitím si dáme vařit 1l vody, můžeme hodit hřebíček či skořici. Nastrouhaný zázvor vhodíme do vroucí doby, a stopneme si 30s (delší var by zničil hodnotné esenciální oleje). Po třiceti sekundách hrnec odložíme a necháme zázvor vyluhovat 10 minut. Poté scedíme, dosladíme medem a máme hotovo.
Pokud si zázvorový čaj zamilujete, můžete ho vypít maximálně 2-3 litry denně. Výborná je také domácí zázvorová limonáda, ale to až asi do letních dnů.


Mějte se krásně!

4 komentáře:

  1. Tak přesně ten miluji, bohužel dobrý čerstvý zázvor je u nás k sehnání asi tak jako šafrán :3:D Takže bohužel končím víceméně u sáčkového, ale jinak ho mám moc ráda, sypaný si přidávám třeba i do jídel apod.

    OdpovědětVymazat
  2. Zázvor je geniální potravina. Jako malá jsem ho nesnášela a nechápala dědu, který pořád cucal ty jeho zázvorové bonbony. Až poslední roky jsem mu přišla na chuť a najednou na něj nedám dopustit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky si ho ráda dělám :)
    Měla bych menší dotaz :) Docvičila jsem 30Day Shred od Jill (cvičila jsem ji už v září, ale pak jsem dlouho necvičila) a nevím, co si vybrat dál. Chtěla bych se zaměřit na břicho. Tak mě napadla ta 6 week six pack, ale zase jsem četla, že je to dobré s něčím střídat, tak nevím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe můžu doporučit Ripped in 30 - cvičíš 5-6 dní jeden level, než se dopracuješ ke 4... můžeš to cvičit 5 dní, 6. si dát workout z 6 week 6pack... :))

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář:-)