úterý 23. prosince 2014

Má cenu si odepírat vánoční cukroví?

Zdravím mé věrné čtenáře :-). 
Dnes tu jsem s jedním vánočním článkem. Nejsou to žádné rady jak přes Vánoce nepřibrat ani deko, jak ošidit bramborový salát o pár kalorií, jak upéct perníčky "na zdravo"... nic takového se tu dnes nedočtete (bohužel), právě naopak. Dnes jsem tu se zamyšlením nad jednou věčnou ženskou otázkou - má cenu se přes svátky hlídat?

Já Vánoce vidím jako dobu odpočinku, dobu, kdy jsou v televizi pohádky (které stejně daná televize dávala už před měsícem), dobu lehkého stresování kvůli stromečku a dárkům, a dobu blaženého pocitu kdy vidíme tváře našich blízkých, kterým jsme pod stromeček udělali radost.
Řekla bych že každý, kterému na sobě záleží, dbe o sebe, snaží se hýbat a třeba i zdravě jíst, má během roku v hlavě takovou speciální bublinu, která se mu blížícím se prosincem zvětšuje a zvětšuje otázkami "a co Vánoce?". K Vánocům přece cukroví neodmyslitelně patří. Má smysl teď povolit, pokud jsme se celý rok mučili v posilovně?

Už to, že je tohle období právě jen jednou za rok, něco naznačuje. Měli bychom povolit, alespoň na chvíli nezatěžovat mozek myšlenkami o jídle, složitých počtech kalorií nebo zoufalými touhami po tom jít to, čím jsme se právě přejedli, akutně vyběhat ven. Měli bychom si dát pauzu, a dopřát si na jazyku trochu toho blaha, s kterým jsme se tak dlouho stresovali (ať už nervy s objednáváním, nebo domácí výrobou). Je blbost nervózně sedět vedle talíře cukroví a zkoušet naši pevnou vůli, zda perníčkům nebo lineckému odoláme či ne. Kromě toho že si v tomto případě potrénujete psychiku, žádné jiné plus nevidím. Také je blbost myslet si, že kvůli cukroví nabereme dvacet kilo, které budeme další rok (do Vánoc:-)) netrpělivě hubnout.

Řekla bych, že klíč bude především v psychice. Je na každém z nás, jestli si dobrovolně (pokud nás ovšem neobviňuje babička z toho,že nám její cukroví nechutná:-)) vložíme do úst to, čemu jsme se celý rok vyhýbali. Někdo v toto období dokáže držet hladovku (nejspíš největší nesmysl), a někdo i přes všechnu snahu kterou si během roku vynaložil a potil se ve fitku, si Vánoce bez cukroví představit neumí. Někdo peče nebo objednává "zdravé" cukroví (tak jako já minulý rok) v domnění že následky budou jíné (nemyslím si, když sníme kilo zdravého a kilo "nezdravého" cukroví, následky (pokud se nějaké dostaví - nevím, nemám to odzkoušené), se nebudou moc lišit). Ale i taková snaha stále o sebe "dbát" v tom "nejprasečtějším" období, se stále počítá.

Já osobně si cukroví dopřeju, hlavně to od babičky. Protože nechci jednou litovat toho, že jsem si odepírala její cukroví, jen kvůli strachu z následků. A kdybych cukroví pekla sama (a bylo by dokonce i jedlé)? I tak bych si dala. Vánoce, období pohádek, teplého čaje a vůně perníku, jsou tu jen jednou za rok, a je třeba si ten život něčím oslavit.

Vážení čtenáři, a především čtenáři kteří se celým svým srdcem věnují zdravému životnímu stylu přesně tak jako já, vypusťte vaše jídelníčky na pár dnů z hlavy, a dopřejte si vánoční cukroví s chutí a bez výčitků! O tom to přece je.
Všem bych chtěla popřát šťastné a veselé, bohatého a hlavně hezkého ježíška!

 
Vaše Tereza

4 komentáře:

  1. Já si sice napekla pár bezlepkových perníčků, ale stejně i tak jsem ochutnala nějaké to cukroví od mamky. Já bych ráda se vykašlala na nějakou zdravou stravu přes Vánoce, ale já když začnu jíst všechno, co mi přijde pod ruky (bílá mouka, mléčné výrobky), tak pak se mi strašně zhorší pleť (akné) a to potom zase dlouho trvá, než mi to zmizí. Zjistila, že právě lepek a mléčné výrobky mé pleti neprospívají, a tak se musím hlídat i o Vánocích.
    Na té fotce ti to mooc sluší :) Přeji pěkné svátky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář. Problém s tvým akné mě mrzí, ale taky si myslím že to budeš mít nejspíš z té bílé mouky. Nevím jestli si to u mě na blogu četla, ale psala jsem tu recenzi o bezva knížce "Život bez pšenice". Pokud si ji ještě nečetla, doporučuju.

      Vymazat
  2. Neměla jsem ani kousek a salát jsem "ošidila", přesto byl výborný :-) Celé Vánoce jsem si dopřávala spoustu ovoce, na cukroví kašlu, nestojí mi to zato a ani nemám ráda sladké... :-) Výsledek? Nemám žádný výčitky a postavu fajn, cítím se skvěle fyzicky i psychicky :-) Zato co jsem tak slyšela od žen, co k nám přijely na návštěvu během svátků, tak všechny 2 kg nahoře, depky z postavy a hned řeči o pován. dietách... že jim to zato stojí ta přežíračka o Vánocích..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavní je že nemáš žádné výčitky :-).
      Mimochodem, taky jsem nějaké to kilo "asi" přibrala (nevím, dlouho jsem se nevážila), ale rozhodně se z toho nestresuju a nevymýšlím všelijaké diety. Hlavní je ta psychika, ne dvě kila nahoře. :-)

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář:-)