středa 15. ledna 2014

Proč být/nebýt veganem/vegetariánem

Když píšu tenhle článek, opravdu nepočítám s tím, že díky němu změním svět.
Ale jelikož mám k tomuto tématu hodně blízko, považuji za povinnost se k tomu vyjádřit.
Protože proč mám dělat, že se nic neděje? Když kvůli lidem kterým je tato věc ukradená, umře na světě denně nejmín přes sto tisíc nevinných zvířat?... jen proto, že jim chutná maso, salámy a sýry?
Chápu váš životní styl, kdysi byl i můj.


V nadpisu je napsáno proč být/nebýt veganem/vegetariánem. Zní to, jako kdybych jsem měla napsat nějaké pro a proti. Ne, žádné proti tu nebudu psát, protože nic takového neexistuje!.

Vegetarián je člověk, který nejí živočišné produkty - maso, ryby, kuřata, sádlo atd... zkrátka řečeno, nejí nic kvůli čemu by mělo být zvíře zabito. Vegetariáni jsou ti, kteří nejí maso.
Vegan je člověk, který se zříká konzumace masa, vajec, mléčných výrobků nebo i medu. Nesouhlasí s rybařením, myslivostí, testování na zvířatech, cirkusem či zoo. Někteří odmítají i oblečení živočisného původu - vlna, kožešina

Lidé, kteří jsou vegani či vegetariáni se nevzdali těchto živočišných produktů "jen tak", protože se jim chtělo nebo protože jim tyto věci prostě nechtunají, nejí je proto - protože nesouhlasí s utrpení a zabíjení zvířat.

Zvířata nám nepatří.
Pokud zvířata používají své oči proto aby viděli, uši proto aby slyšeli, nosy aby cítili, ústa aby jedli, nohy aby chodili, peří aby lítali, ploutve aby plavali, proč si myslíte že nepoužívají svůj mozek na myšlení, cítění, být racionální nebo mít strach? Proč žít v domění, že všechny tělesné funkce fungují - krom mozku?
Vsadím se, že když jste byli malí prcci, milovali jste všechny zvířata. Napodobovali jste jejich zvuky, pohled na ně nás donutil usmívat se, bránili jsme je a pokaždé když jste je spatřili, chtěli jste si je pohladit. Když byl někdo na nějaké zvíře v mé blízkosti zlý, křičela a brečela jsem. A kdyby mi někdo řekl, "hele Terezko, věc se má asi takhle, existují továrny, kde zvířátka umírají každý den, jenom proto aby lidi měli co jíst, takže nezlob, sedni si k obědu a dojez to maso" - to by mě asi klepla pepka.
Bohužel, svět nás vychoval tak, aby jsme ignorovali a omlouvali jejich utrpení. Proč jsme zlí, špatní, zlomyslní a lhostejní ke zvířatům, když kdysi bývali našimi přáteli? Jsou to nevinné bytosti, které neublížili nikomu z nás.
A co takhle jakási druhová nadřazenost? Víra, že lidstvo je tak geniální, jedinečné a speciální, že kvůli něj musí ostatní "poddruhy?" umírat.
Zkuste použít trochu empatie, zkuste se na chvíli vžít z pohledu zvířat... Díváte se na věc z pohledu oběti - což je důležité, protože pokud se na věc nedíváte z pohledu oběti, je docela jednoduché omlouvat krutost, bezpráví, otroctví, či vraždu. Mimochodem, viděli jste dokument Pozemšťané?...
Jo, řekla bych že jatka se dají považovat, za něco, jako byly koncentrační tábory.
Co takoví "masožravci"?. Spokojeně si chodí okolo dění a tváří se, jako kdyby jejich životní styl nezpůsoboval žádnou škodu, jako že je normální konzumovat násilí a smrt.

Zvířata trpí a umírají už jenom proto, že jsme tady s nimi - stavíme si domy v jejich přirozeném prostředí, znečišťujeme jim životní prostředí, ničíme jejich přirozená místa výskytu.
98% všech zvířat které jsou zneužívání a zabíjeni, jsou zabíjeni kvůli masu, mléčným produktům a vejcím. A to jen proto, že jsme vychováni a naučeni se chápat jako všežravce či masožravce - a tak to prostě má být.
Ve skutečnosti, je lidské tělo fyziologicky 100% býložravec. Lidé mají nulové masožravé instinkty.
  • Jestli dokážete "holýma rukama" usmrtit jakékoliv zvíře, a sníst ho celé za syrova - včetně očí, nosu, pusy, zadku, krve, srsti a vnitřnostmi - tak jste opravdový masožravec.
  • Pokud najdete 2 leté dítě, dáte mu do kolébky dvě věci - jablko a živého králíčka. Pokud dítě sní králíčka a bude si hrát s jablkem, můžete věřit tomu, že lidská rasa je opravdu masožravá.
Odkud si myslíte, že se vzaly nemoci? Z brokolice? Z jablek? E. Coli a Salmonela, kde se berou? Z lidského a zvířecího hovna. Řekneme si to na rovinu - brokolice ani jablka nekadí. Pokud masově produkujeme biliony zvířat, oni produkují triliony tun hnoje - ten potom putuje do všech zavodňovacích cest a dostává se do plodin, a nebo dávájí hnojem kontaminovanou vodu přímo na plodiny.

Mlékárenský průmysl...
Čím si krávy procházejí?...Proto, aby mohly samice savců produkovat mléko, musí být pořád těhotné. Každým rokem je každá kráva na každé farmě znásilněna. Do vagíny jim strčí dlouho železné zařízení, aby jim vstříklo býčí sperma, nebo se občas používájí holé ruce. Potom, co porodí, je mládě okamžitě odtrhnuto a ukradeno od matky. Proč? Mléčný průmysl nemůže nechat telátka sát všechno to mléko, které bylo určeno jim, když ho raději prodají vám. Pokaždé když máte sklenici mléka, tele nemá.
Lidské tělo nemá absolutní potřebu přijímat kravské mléko, tak jako nemá potřebu přijímat žirafí - či jiné mléko. A pokud se i tak nechcete vzdát mléka, mám dobrou zprávu - rýžové mléko, sójové mléko, mandlové mléko, ovesné mléko.
vychutnej si svou sklenici mléka.
 Být veganem či vegetariánem není žádné utrpení! Není to žádné omezení či cokoliv jiného, v dnešní době jsou na všechno dokonalé náhražky a alternativy - ale jsem si zcela jistá že nad nimi ohrňujete nosem a tváříte se "divně".
Pořád jsou tu úspěšní vegan fighteři a fighterky, vegan fitness závodnice a vegan kulturisti!

Pokud vás tato problematika zajímá, zde je moc hezká webová stránka zaměřená přímo na veganství.
Najdete tam spostu článků, receptů, informací a videí.
Earthlings, Vykořisťování země, Co nechceš nikdy vidět.

...
Jaké jsou vaše výmluvy teď?
...

18 komentářů:

  1. Zvířata kvůli výrobě sýrů neumírají. ;)
    Co se týče tvého článku, moc zajímavé shrnutí pro všechny, kdo si to potřebovali v hlavě uspořádat. Osobně mě překvapilo to "znásilňování" krav, o tom jsem neměla nejmenší tušení, že by to tak nějak probíhalo.
    K mému pohledu na věc řeknu jenom jediné - maso jím a neplánuji ho přestat jíst. Můj otec je celý život řezníkem, takže empatie jde u mě v tomto případě stranou. Nezařekla jsem se, že maso přestanu jíst právě kvůli tomu, že můj otec je onen "zabiják" nevinných tváří, ale holt mám na to jiný názor, neberu si to tolik k srdci, protože mi to odjakživa přijde samozřejmé, že lidé maso jí.
    Lidi, co posilují, a vyměnili maso za nejrůznější náhražky, obdivuji. Já osobně jim na chuť nepřišla, ať už šlo o tofu, sóju či další. Ať už jsem si je upravila a okořenila jakkoliv, prostě mi to nesedlo.
    Vegetariány a vegany respektuji stejně tak jako jejich rozhodnutí. Ale co mi vážně vadí je, když tito lidé mají nutkání stále předhazovat těm, co maso jí, jak strašně zvířatům ubližují, jakého zločinu se dopouští apod. Já osobně zvířata miluji a sama nenávidím, když je jim ubližováno, ale je třeba zvířata rozlišovat. Holt dnes je taková doba, že málokoho by napadlo sníst sousedova psa, ale kuře na pekáči není nic nevídaného. Ty rozdíly tam prostě jsou.

    OdpovědětVymazat
  2. Chjo, nebylo takových článků už dost? To, že se všichni změní a přestanou jíst maso je vyloženě nereálné.. souhlasím jinak s Kriss. Tahle vegenská propaganda všude už mi připadá horší než Jehovisté chodící ode dveřím ke dveřím..nijak ti to samozřejmě neberu, na jednu stranu tě obdivuju, já bych se třeba takového sýra nikdy nevzdala. Neber si to jinak ve zlém, je to tvůj blog a máš právo psát o čem chceš.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se tvůj článe moc líbí. Už několikrát jsem se rozhodovala, že přestanu jíst maso a stanu se vegetarianém. Nikdy jsem to ale nevydržela. Maso jím, kuřecí, vepřové jen občas a hovězí nesnáším a v životě ho nesním. Prostě občas mi maso nechutná, ale občas si ho ráda dám. Nad tím mlékem se pořád zamýšlím, To co píšeš o mléku je hrozné. Nedokázala bych se však vzdát bílého jogurtu, sojové mi prostě nechutnají.
    Obdivuji tě, že ses toho takhle dokázala vzdát. Já bych to nezvládla.

    OdpovědětVymazat
  4. neříkám, že bych bez masa nemohla existovat, ale vzdát se ho nechci..přece jen je to důležitý zdroj bílkovin s kompletním spektrem aminokyselin.
    Dávám si ho asi 3 krát týdně jen po posilovně na oběd, jinak se snažím ho nahradit...přece jen, všeho moc škodí :) ale šunku, tu miluju, i když jen kuřecí, jiná mi nevoní:D
    Tvůj článek mě zaujal. Nikdy jsem o tom tolik nepřemýšlela. Chápu, že lidská rasa je na mase závislá a jen tak se ho nevzdá. Ale na druhou stranu už tak nemá svět co jíst. Když zastavili všechno přirozené prostředí mrakodrapy, továrnami apod., kde by asi vypěstovali plodiny pro všechny lidi světa?
    Mléko miluju a nezvdám se ho i přesto, že vím jak kravičky trpí. Nedokázala bych žít bez jogurtu, tvarohu a všeho s tím spojeného.
    Obdivuju tě, že ses toho dokázala vzdát :)

    OdpovědětVymazat
  5. ty jo, já si myslím, že člověk je všežravec a máme dostatečně dlouhý trávicí trakt na ztrávení masa. Nic nemám proti vegetariánům ani veganům, ale tvrdit že nejsme určení jíst maso je blbost. Chápu, že je ti jich líto, a pokud maso nejíš z toho důvodu, že máš ráda zvířata tak to beru. Jinak nezapomen, že zvířecí produkty jsou i ve vegetariánském jídle např: sýry při kterém bylo použito živočišné syřidlo, není vegeteriánský pokrm (dostává se z žaludků telat), nebo různé želatinové kapsle, bonbony atd, to se taky vyrábí většinou z prasat, je toho spousta.

    OdpovědětVymazat
  6. Další tvůj úžasný článek je na světě! :) Se vším, co jsi sem napsala, s tebou souhlasím. Mě veganství čím dál více láká. Maso se snažím omezovat, ale zatím ho ještě sem tam jím - to ale každopádně v budoucnu chci napravit! Mlékárenský průmysl je strašný. Kravské mléko už nepiji, já raději rýžové nebo nějaké jiné rostlinné :)

    Děkuji moc za komentář :) Já si přihlášku budu dávat na zdravotnickou školu obor nutriční asistent (tohle mě ze všeho láká nejvíce, ale bojím se, že mě tam budou učit, jak je maso pro člověka důležité a že abychom byli zdraví, tak musíme jíst mléčné výrobky apod. Taťka říkal, ať se s nimi hlavně nezačnu hádat, protože v tomhle já jsem pako :D ). A co se týká druhé přihlášky tak nevím.. Buď gympl nebo zase zdravka, ale jiný obor. Já ale jsem proti farmaceutice (volím raději přírodní léčbu), takže ta zdravka nevím, nevím :D Pokud máš s tím nějaké zkušenosti, tak budu ráda, když mi poradíš :)
    Chlorella je sladkovodní řasa, která vlastně čistí tělo. Také teď čtu, že má hodně bílkovin, takže by měla být potravinovým doplňkem pro vegetariány :) No, patří prostě mezi takové tzv. superfoods :)

    OdpovědětVymazat
  7. O tenhle problém jsem se zajímala a nedočetla jsem se nic nového, ne že by článek nebyl zajímavý. Hodně mě to trápilo, ale musím říct, ačkoliv o problému vím, některých věcí jsem se nevzdala, chci vzdát, až na to budu připravená.

    OdpovědětVymazat
  8. Bohužel jsem celý tvůj článek nemohla ani dočíst, protože se mi sevřel žaludek a udělalo špatně.
    Maso mi je odporné a vždy mi bylo. Když na talíři vidím kus zvířete, tak se mi ihned vybaví čím si chuďátko prošlo, kolik nesmyslů proti všemožným nemocem má v sobě napícháno.

    Někdy mám pocit, že bych raději snědla člověka, který zemřel přirozenou smrtí nebo na nemoc než zvíře.

    Před pár měsíci jsem začala maso opět jíst, protože jsem už nevěděla co jíst (nemůžu mléčné výrobky, žádný sýr, většinu pečiva).
    Ale teď s tím zase končím. Nedělá mi to vůbec dobře.
    Alespoň jsem se naučila sem tam jíst celá vajíčka, asi po třech letech:D.

    Článek je velmi podařený, hoden alespoň nahlodat svědomí a mysl masožravých lidí.

    OdpovědětVymazat
  9. Ono má asi všechno dvě stránky, různé úhly pohledu...
    Chápu, že se někdo pro vegetariánství nebo veganství rozhodne, ale též zastávám názor, že člověk je tvor všežravý. Jasně-nejsme jako lvi, abychom toužili po tom toho králíka slupnout pěkně za čerstva, ale zároveň jsme přeci jedli maso už od pradávna. Neznamená to, že souhlasím s tím, jak se se zvířaty zachází, ale přijde mi přehnané to takhle prožívat. Denně umírají stovky, tisíce lidí na nemoci, hlad, v důsledku války... a také kvůli tomu nepřestaneme jíst, abychom náhodou nevykořisťovali děti v Africe.
    'Ovšem co musím říct je to, že se mi líbila ta část, kdy by člověk sám šel a zvíře ulovil a pak až ho snědl, působí to mnohem víc fér, ale zkrátka my na rozdíl od zvířat máme daleko lépe vyvinutý mozek, doba pokročila a tohle už je nereálné.

    OdpovědětVymazat
  10. Předem se omlouvám pro ty kteří se mnou nesouhlasí,ale podle mně je divný když je někdo proti zoo.Přece jsou tam docela exotická zvířata jsou tam přece taky kvuli tomu že zvířata ve volné divočině i v chráněných parcích jsou pořád ohrožována pytláky atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš si, že jsou zvířata v přírodě ohrožené pytláky více než samotnými lidmi a firmami, které je chtějí získat? Já ne.
      A ano, je pravda že je hezké, když můžeme některé druhy zvířat vidět na živo a ne jen na obrázcích, ale za jakou cenu? Většina exotických zvířat jsou chovány v zajetí, a polovina té většiny je už na pokraji vymření. Taky je hezké to, že lidé tyto zvířata chovají v zoologických zahradách, ale nebylo by jim lépe v přírodě? A že se lidé zajímají (O NĚKTERÉ) exotické zvířata, a snaží se je rozmnožovat a tím zabránit vyhubení druhu. Ale to díky nám jsou některé druhy zvířat až na pokraji vyhynutí.

      Vymazat
  11. úžasný článek na svědomí.

    OdpovědětVymazat
  12. Ja jsem nemohl ten clanek docit, protoze tolik nepravd jsem jeste nevidel.

    PS: clovek na 100% neni 100% bylozravec a i kdybyste skakali na hlave, tak pouze bylozravec nebude. Ale jak vsude, existuji abnormality, napr. vegani - vlastne co to kecam, ani vegani/vegetariani nejsou prirozeni bylozravci, to jim jen ruplo v bedne ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý anonyme.
      Člověk možná není 100% býložravec, ale 100% všežravec taky nebude. A pokud jsi si jistý svou pravdou o tom, že to tak je, můžeš se mrknout například sem http://www.vibranthealth.eu/je-clovek-opravdu-vsezravec, kde možná můžeš přijít na něco rozumnějšího.
      A netvrdila bych že veganům a vegetariánům ruplo v hlavě, je to jejich životní styl, tak jako je Váš životní styl jíst maso. Odsuzují Vás snad na to, že Vám ruplo v hlavě? No myslím že ne. Tyto životní styly by se měly respektovat bez ohledu na to, jestli je správné jíst živočišné výrobky nebo ne.

      Vymazat
    2. Opet mnoho nepresnosi, ale kazdy se uci chybami ;)

      1) Ono bud je 100% bylozravec, 100% masozravec, nebo 100% vsezravec. Krava si taky neusmysli, ze si da maso jednoho krasneho dne. A clovek na 100% sezere vsechno, co je jedle. Neco jako 50% vsezravec neni uz z podstaty veci, ze nemuzu na 50% zrat maso a na 50% zeli.
      2) Clanek sice hezky, ale nic noveho. Nemusim byt Einstein, abych poznal, co mam jist.
      3) Muj zivotni styl neni jist maso.
      4) Ja osobne proti veganum a vegetarianum nic nemam. To ale nemeni nic na tom, ze je to mensina, ktera si usmyslela, ze nebudou delat neco, co je jim prirozene.
      5) Cela historie lidstva je zalozena na prizpusobivosti, tj. i v jidle. Kdyby nase telo nebylo schopne travit maso, tak to nedelame. Strava puvodnich Eskymaku je zalozena vyhradne na mase, stejne tak praclovek v dobe ledove se musel spolehnout na maso, z ktereho si telo udelalo zasoby. V pralesech zas zerou hmyz. Krovaci lovi zver. A mohl bych pokracovat.
      6) Deti ve vyvojove fazi cervene maso potrebuji. Jsou tam nektere latky, ktere travou nahradit nelze. Chudokrevnost neni zrovna prijemna. V dospelosti, kdy uz je telo vyvinute, veganstvi neni tak ohrozujici.

      Abych citoval moudrost babicek: "Vseho s mirou". Nase strava by mela byt vyvazena a pestra. S tim souvisi, ze maso je dulezita soucast lidskeho jidelnicku a melo by se tam alespon v mensim mnozstvi vyskytovat.
      PS: zkuste hadat, proc se vegetarianstvi a veganstvi rozsiruje az v "moderni" dobe

      (odpoved je jasna: protoze drive nemeli lide na vyber. Snedli vsechno, co nasli - jinak umreli)

      Vymazat
    3. Podle toho jak se na to člověk dívá, nemusí být člověk jako vegarián 100% všežravec. Přece nejí maso, ale mléčné výrobky a vajíčka jí furt, takže se nedá říct že je takový na 100%. A není to jedno, kdo nebo co na kolik procent co je?
      Ten článek není o tom co jíst nebo ne. Je to soupis vlastností které mají lidé společné s všežravci, býložravci atd... nevím jestli jste si ho vůbec četl, ale myslím že i člověk, který je celoživotně zapřísáhlý že je správné maso jíst, by možná s některými věcmi, co jsou tam napsány, souhlasil. Jednoznačně jsme si nejvíce podobní s býložravci.
      Nechme vegany a vegetariány být, vždyť je to jejich svět, jejich věc.
      Samozrejme ze je nase telo schopno travit maso, stejne tak jako vsechny ostatni potraviny. Ale za jakou cenu? Například nějaká pořádná flákota masa kterou sníme, nám ve střevech leží a hnije ještě několik dalších dnů a týdnu, jelikož se to tělu hůře tráví - není na to přizpůsobeno, ale poradí si s tím. Tak asi se na to ti lidé museli spoléhat proto, protože to byla jejich jediná potrava... neměli na výběr, tak to prostě museli jíst ať chtěli nebo ne.
      Souhlasím s tím, že jsou v některém mase látky které se nahradit nedají, každopádně každá věc má sve plus a mínus, a navíc, mám kurz poradce pro výživu a vím že některé látky (například z toho masa) se nahradit dají. Navíc nejsou tolik potřebné, a když je tělo nedostane, neumře kvůli tomu.

      Všeho s mírou, to ano. Aby bylo jasno, zastávám skupinu lidí která ví co dělá. Která ví, že pokud se rozhodne nejíst maso, musí si zajistit jnačí zdroj bílkovin. Taková věc se musí brát zodpovědně. U lidí kteří ví co dělají, problém není. (Horší je třeba, když se vegan/vegetariánské maminky rozhodnou jíst celé těhotenství jen ovoce nebo zeleninu, nebo dětem v průběhu jejich vyrůstání nedovolí jíst maso a nenahradí to něcím jiným, tím pádem díťeti škodí) - ale to jsem trochu odbočila od tématu, ale doufám že pochopíte jak to myslím.

      Neřekla bych že je to moderní doba, spíš bych jen řekla, že lidé otevřeli oči a vidí co se to vlastně děje... Někdo prostě nemůže vystát utrpení zvířat kvůli lidskému blahu... každý pro to má jiný názor a důvod.

      Vymazat
    4. Lidstvo je bohuzel premnozene, ale s tim nic udelat nemuzeme, protoze by to byl rasismus. Proto se hledaji cesty, jak takovou masu lidi uzivit.
      Popravde, ani zvirata v prirode se k sobe nechovaji zrovna v rukavickach. Co se tyce udajneho "tyrani" zvirat, tak neni nic cerne ani bile. V ceskych podminkach ty zvirata netrpi, zakony se snazi o co nejdustojnejsi podminky - maji dostatek potravy a pohodli. Samozrejme, ze nektere procesy jsou upravene tak, aby se optimalizovala produkce.

      Popravde, tisice let potravu nikdo nestudoval a lide taky zili. Telo si dokaze rict, co jist. Bohuzel moderni dobra a lini lide, to se nekde podepise. Ten kurz je pro vas dobry pocit, nebudu vam brat iluze. Zachvilku tu to bude samy vyzivovy poradce ;)

      Aby maso hnilo ve strevech dny, tak to by se tim clovek musel prezirat ...

      S vekem treba jeste na nejake veci prijdete. Alespon mate dalsi, doufam rozumny, nazor. A obdivuju, ze se o neco zajimate a vzdelavate se. Tahat vedu ale vsude take neni dobry napad ;)

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář:-)