středa 4. prosince 2013

RECENZE: Doba jedová

Zdravím,
jak už jsem v minulé článku zmínila, pustila jsem se do čtení Doby jedové a dnes vám přináším její recenzi.
 

O téhle knize jsem už věděla nějakou tu dobu, obcházela a nenápadně si ji pročítala v knihkupectví, ale nikdy jsem se neodvážila ji koupit. Většinou to bylo ale z toho důvodu, že jsem věděla, že nebudu mít čas si ji přečíst a s největší pravděpodobností by zůstala v mé malé domácí knihovničce, a já bych po čase úplně zapoměla na to, že ji tam mám. Jelikož se ale blíží Vánoce a s nimi i spoustu (snad) volného času, pomalu ale jistě se snažím zazásobovávat knihami, abych si tu vánoční atmosféru mohla pořádně užít (takže očekávejte spoustu dalších recenzí), ale zpátky k tématu - měla jsem možnost a hlavně čas, si Dobu jedovou konečně koupit a s chutí se pustit do čtení.

Tahle kniha je vlastně o tom, aby nás seznámila se škodlivými látkami v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích, s životním prostředí a mnohdy i medicínou která nám je doporučována jako zdraví prospěšná. Věnuje se také riziku očkování. Je sepsána Annou Struneckou a Jiřím Patočkou, kteří jsou mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie.
Je rozvržena do 7 kapitol
  • Co se přidává do vody a potravin
  • Vitaminy
  • Rizika očkování
  • Kosmetika: co nám škodí na kůži i pod kůží
  • Domácnost
  • Toxiny v životním prostředí
  • Hormony
 
Můj názor?...Doba jedová mi byla určitě přínosem, nemůžu tvrdit že jsem už některé informace neznala, ale i přesto jsem se dozvěděla spoustu užitečných věcí které mě rozhodně zaujaly. Přinesla mi spoustu nových informací v oblasti kosmetiky, domácnosti a hormonů. Mnohdy mě ale zarazilo, kdy se psalo třeba že, "testování na zvířatech potvrdilo tuto skutečnost o 10% větší než u testování na lidech" a nebo že, "testování na lidech je v této oblasti zakázáno, testy na zvířatech ovšem tvrdí že..." vidím to tak, že dnešní svět se bez testování na zvířatech asi vážně neobejde, když jsem četla tyto podobné věty skoro v každé kapitole či podkapitole... Líbilo se mi zpracování knihy, je moc hezky a jednoduše vysvětlena, takže si troufám říct že by jí rozuměl každý člověk (a teď se nemůže nikdo vymlouvat na to, že se bojí velkých chemických vzorců, ha). Líbilo se mi, že zde autoři uvedli případy a fakta z historie, o mnohých jsem ani neměla ponětí. Také jsem ocenila, že se kniha zabývá o problémy, používá statistiky a fakta z České republiky (to je taky logické, když jsou autoři češi:)).
Doporučila bych ji asi každému, i když se nezabývá o "nějaký zdravý životní styl". Tato kniha vám může přinést důležité informace ohledně bežné kosmetice nebo domácích prostředků, které používáte každý den, ale škodí vám i zdraví vašich dětí. Nabízí vám informace ohledně lécích a nebo třeba očkování. Díky této knize si můžete koupit kosmetiku s jistotou, že je vašemu zdraví opravdu prospěšná.
Já se rozhodně těším na její druhý díl, už je objednaný:-).

Knihu si můžete zakoupit třeba zde.

Máte zkušenosti s touto knihou? Líbila se vám?

3 komentáře:

  1. Ahoj :)
    Na tuto knížku jsem se už taky dívala, ale zatím jsem si ji nekoupila. Docela mě tak zaujal tvůj článek, takže možná nad její koupí zapřemýšlím ! :-)
    Super recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky, tuto knížku vidím porpvé, ale vypadá velmi zajímavě, možná se po ni kouknu nebo, že by Ježíšek? :DD
    Máš krásné články, já se teď snažím svůj život nasměrovat lepším směrem, kdyby si měla někdy čas, byla bych ráda kdyby si okomentovala/dala radu na nějaké mé články, moc mě to potěší.
    Měj se krásně ;-))

    OdpovědětVymazat
  3. Doba jedová se mi také moc líbila a mnoho mě naučila :) Zrovna jsem si v knihovně zarezervovala druhý díl, takže se těším, až začnu číst :) A těším se na další recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)