neděle 24. listopadu 2013

Typ člověka jako samotář

Víkend utekl jako voda a je tu neděle večer, píšu na blog a čekám až na primě poběží Simpsni. Ani se nenaděju a v 6:00 mě bude budit ten pekelný budík, nejde mi o to že budu muset vstávat (nemám s tím problém), ale spíš mě děsně odrazuje škola. Dřív to tak nebylo, těšila jsem se do ní, ale teď na ni nemám vůbec náladu. Nejde mi o učení (no, až na němčinu), ale o ten kolektiv, o lidi... ale nebudu si tu stěžovat, proto jsem si blog nezaložila:-)

Takže dnes je tu člának o povaze která se mi nejvíce podobná, a tou je samotářství.



Když o tom tak přemýšlím, celkem by mě zajímalo jak nebo kdo určuje jakými budeme. Zda budeme hodní, obětaví, přátelští, arogantní?... jestli se narodíme jako hajzl nebo jestli z nás hajzla udělá společnost???
Nevím jestli si ostatní lidi uvědomují jejich povahy, jestli se je snaží ovládat, chápat nebo jak se k nim staví.
mám pocit že strašně o všem přemýšlím, ráda řeším jaká jsem a ráda se sebou zabývám. Baví mě poznávat sebe samou. Takže na mém denním pořádku je přemýšlet o tom proč tu jsem, jestli to má nějaký důvod, kde budu za 10 let a podobně:-D ikdyž se vám to může zdát dementní nebo zbytečné, mám to na sobě ráda, hodně věcí si tak dokážu uvědomit... denně se mi v hlavě prožene nejmín 1521556 myšlenek, je to celkem unavující, tak se nedivím, když už v 9 večer ležím v posteli:-).
To že taková jsem neberu jako nějakou špatnou vlastnost. Nechtěla bych na své povaze nic měnit, líbí se mi být taková jaká jsem, a s tím kdo mi namixoval mé povahy bych si chtěla potřást rukou.
Introverti/samotáři rádi tráví čas sami, lépe se tak soustředí, lépe vstřebávají informace, lépe se koncentrují, umí si tak více užít čas, rádi si udělají čas jen tak pro sebe nebo pro své potřeby.  Introverti čerpají energii ze svých vnitřních pocitů, myšlenek a prožitků. Jsou hodně přemýšliví, mají rádi klid a soukromí. Pro někoho může být pobyt ve větší společnosti stresující a vyčerpávající. Můžou se cítit hodně osamělí. Hodně vnímají detaily kterých si ostatní nevšímají. Neustále vedou vnitřní monology - haha, tak mě vystihuje 24/7. Mají dar chápat lidi s jejich slabostmi a shopnost odpustit chyby. Málokdy kritizují druhé - za to hodně sebe. Když se introverta zeptáte na názor, většinou žádný nemají - to u mě taky platí, ale je to tak, že se mi v hlavě honí děsně myšlenek a nejsem schopná z nich vybratu tu pravou. Někdy si připadají hloupoučcí. Myslím si, že ikdyž jsou introverti méně hovorní, tvrdě pracují a jejich myšlenky stojí opravdu za hodně.
 Nemám ráda otázky typu "nechápu samotáře, to nemají žádnou potřebu se bavit?", upřímně mě tohle dokáže vždy vykolejit. Je snad na každém z nás co a jak se baví, bohužel většina z lidí si asi za bavení představujou krutopřísné ožralecké kalby? Ale, každý se baví jinak. Já třeba miluju když jsem sama, užívám si to ticho a jenom moje myšlenky, žádný hluk.... čtu si knížku, cvičím... to je pro mě zábava (a láska), takže vzkaz pro všechny z mého okolí - opovažte se mě někdy zeptat na otázku jestli se NÁHODOU nenudím když jsem FURT doma. Ve skutečnosti jsem se už vlastně nějaký ten pátek nenudila, neznám slovo "nuda", vždy mám co dělat. 

U člověka typu samotář si můžou lidi myslet, že třeba nesnáší společnost, nemůže vystát druhé. Já jsem se nikdy s až tak samotářskou osobností nesetkala, a co se týká mne, společnost mám ráda, ale (platí pro mě) všechno s mírou. V životě jsem potkala pár lidí s kterými jsem si perfektně rozuměla a ikdyž byli extroverti, byla jsem shopná s nimi vydržet fakt hodně dlouho... ale i naopak jsem potkala pár lidí, s kterými jsem si sice rozuměla ale nemohla bych s nimi vydržet skoro vůbec. Zajímalo by mě jak se určuje kdo nám k sobě ladí a kdo ne. Zajímavé to taky může být v rodině kde jsou introverti a extroverti a žijí třeba v nějakém malém bytě, mají malé prostory. Věřím že to může být na zabití.
Jelikož jsem tedy samotář, zajímá mě i do budoucna jaké budou moje děti, pokud budou extroverti tak budu si s nimi rozumět? ale to už jsem hluboko ponořená v mých myšlenkách:-)
excatly

Každopádně, všichni jsme nějací.
 Myslíte si o sobě že jste extroventní nebo introventní typ?







10 komentářů:

  1. Tak tento článek se mi hodně líbí ! :)
    Já jsem tak na 50% extrovert a na 50% introvert. Mám ráda společnost a kamarády, ale jak kdy. Nemám ráda když jsem ve společnosti hodně lidí. Připadám si jako idiot a že se na mě každý pořád dívá. Raději jsem sama a mám svůj klid. Vystačím si, a ráda si prostě dělám něco pro sebe nebo cvičím :)
    Ráda chodím sama třeba do města, vůbec mi nevadí když jdu někam sama. Někdy mám ale náladu, kdy chci být radši s někým, kecat, nebo zajít někde ven sednout :)
    Podle toho jak se zrovna cítím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty obrázky jsou přesný.. já jsem třeba samotář v tom, že umím bejt sama, jsem ráda sama a ač by to ostatní nesnesli, jsem často sama. Ale s kamarády jsem ještě raději. Jen prostě umím být sama a nevadí mi to.. ačkoliv denně a pořád bych s někým z mých přátel taky být nechtěla. Asi jsem introvert, ale jak kdy.

    OdpovědětVymazat
  3. Terezko, článek je perfektní. Souhlasně tu u něj pokyvuju a říkám si, jak je to fajn, být občas sám a užívat si to..třeba dneska - hrnek kakaa, dva prima filmy a čína od oběda (mně dneska vážně nikdo nechybí) ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  4. Dobře napsaný článek!
    Musím říct, že mám pocit, že jsem ho skoro psala já. Vystihla jsi mě ve svém článku až moc dobře, jsem taky taková. Někteří si myslí, že jsem divná a že to takhle v životě nikam nedotáhnu, ale už si z toho nic nedělám. Sama o sobě vím, že škola mi v celku jde, mám i docela rozhled a příjdu si rozumnější než většina mých vrstevníků. Za to jsem ráda, mám to na sobě ráda, neměnila bych. Společnosti se nestraním, ale nejsem na alkohol, tanec, zpěv, prostě takové velké bavení. Mnohem víc si užiju pohodový pokec plný smání se s kamarádkou, než mraky lidí, kteří se baví s lahví alkoholu a tancem až do noci. Přesně jak píšeš, takové otázky si občas kladu taky. Jen se nebojím říct vlastní názor, to mi vždycky šlo (zatím teda ve škole a v rodině).
    Jsem ráda, že nejsem taková jen já a že je tu někdo, jako ty :)) Děkuji za hezký článek!

    OdpovědětVymazat
  5. Díky všem za pochvalu ke článku. Jsem ráda že nejsem samotná co to takhle cítí:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj rád bych si pokecal , tvůj blog mi přijde dost inspirativní, já si spíš píšu přes mail, pokud mas zájem napiš , tvé myšlenky jsou zajímavé. A můžu se zeptat? Cítíš se jako samotář, introvert - nebo se spíš zapojuješ do kolektivu teda pokud se můžu zeptat. Pokud budeš mít čas a chuť odepsat, budu rád :)

    Rád vyhledávám samotáře , lidi co přemýšlí o životě a vůbec o všem možném, kteří se snaží žít jak to jen jde :)


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, těší mě tvůj zájem a to, že jsi na tento blog narazil. Je už docela dost starý a už se tady nijak moc nedržuju.

      Čím jsem starší, tím se cítím víc a víc jako samotář. Potřebuju pro sebe mnohem víc prostoru a času. Zase ale nejsem odříznutá od světa, mám kolem sebe spoustu lidí, kteří se chtějí každou chvíli sejít. A když jsem ve společnosti, nedělá mi žádné problémy se se všemi bavit a komunikovat. Jen pak potřebuju být chvilku o samotě, abych dobila baterky. Jak to máš ty?

      Měj se hezky, Tereza :)

      Vymazat
  7. Já to mám podobně, baví mě samota ,ale co se týče nějakého zapojení a komunikace s lidmi nemám sebemenší problém klidně s kámošem zajít do hospody nebo na motokáry či něco jiného :) rád se bavím ve společnosti ale stále ji nevyhledávám spíš občas , jsem z menšího města, mně je osamotě dobře :), ale rád se s někým bavím pokud cítím potřebu nějakého kontaktu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Můžu se zeptat odkud jsi a kolik ti je? Abych měl lepší představu s kým se bavím. Já jsem z okolí Zlína a je mi 20 , celkem mladý že ? :D ale rád si pokecám ,jak již jsem psal, o čemkoliv o světě, o smyslu života, nebo jen o tom co bylo na seznamu, piš co tě napadne :), myslím že by nebylo marné oživit ten tvůj blog ,třeba tím že si s tebou začnu psát, pokud máš čas a chuť něco napsat , budu rád :)

    taky se měj, hezky :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)