sobota 30. listopadu 2013

Typ člověka jako manipulátor

Znovu zdravím, tentokrát v sobotu v podvečer.
Konečně je tu víkend a musím říct, že si ho pořádně užívám;-).
Malá rekapitulace mého týdne. Jelikož jsem si asi před 14dny nějak (nevím jak) namohla koleno, děsně mě tento týden štvalo... a omezovalo, a o nemožnosti cvičení s "koleny" ani nemluvím. Dělalo mi neskutečné problémy jít z kopce, chodila jsem jak kulhavý idiot. I přes všechnu tu bolest, s tím do nemocnice nepůjdu. Už se mi to kdysi dávno stalo, a jelikož mě to vážně bolelo, odhodlala jsem se s tím zajít do nemocnice. Co mi to dalo a vzalo? Vzalo mi to několik nervů a dva dny chození (nebo spíše kulhání) po doktorech, a co mi to dalo? Maximálně ponížení od doktorů, že s kolenem co mě bolí dva dny prostě nemůžu jít k doktorovi, to koleno mě musí bolet nejméně dva měsíce abych to mohla řešit. A samozřejmě jsem byla v pořádku, tedy ještě lépe, celé jsem si to nejspíš vymyslela:-))))).  Takže opět tleskám českému zdravotnictví!
Taky jsem tento týden dokončila (snad) konečnou verzi mé "zdravé příručky" a konečně jsem s ní spokojená.
Ještě před tím, než se začnu věnovat mému dalšímu článku bych chtěla říct, že příští týden můžete čekat recenzi na knihu Doba jedová.

Dnešní téma je tedy manipulace.

Určitě jsme se s ní všichni aspoň jednou za život potkali. Kolikrát se vám stalo, že jste měli v něčem pravdu, a nebo vám někdo provedl něco špatného, a druhý to dokázal otočit tak, že padla vina na vás?, že vy jste vlastně byli ti špatní?
Je několik způsobů jak můžeme manipulovat s lidmi, koneckonců každý manipuluje jinak.

Manipulátor
  •  Někdo kdo se snaží nás přesvědčit o správnosti myšlenky či názorům, kterým sám věří. Při tomhle "procesu" využívá své charisma a znalosti našich slabostí. 
  • Když potřebuje, upozorňuje na své zásluhy a zároveň své oběti snižuje sebevědomí. 
  • Zavazuje si svou oběť tím, že ji věnuje drahý dar a nebo půjčí peníze.
  •  Taky může citově vydírat (třeba v manželství). 
  • Často mění své názory a postoje podle toho, ským nebo kde komunikuje. 
  • Nenápadně se snaží druhé kritizovat. 
  • Zaměřuje se na neznalost druhých aby budil dojem že je chytřejší. 
  • Lže nebo si vymýšlí.
  • Často křičí a vzteká se. 
  • V některých případech nezná hodnoty přátelství a upřímností, za každou cenu chce dosáhnout svého cíle.
  •  Hodně nám skáče do řeči. 
  • Použivá taktiku ANO/ALE...
  • Používá takovou taktiku aby se nám "přiblížil", tedy snaží se předstírat že má podobné zájmy,starosti a názory, aby jsme měli pocit že je to "náš člověk" a můžeme mu věřit. 
  • Používá taktiku "drbů", může trvdit že "slyšel od známé, někde četl" a podobně. 
  • Hýčká si vás aby vám dal dojem, že se o vás už nikdo jiný nedokáže lépe postarat, chce aby jste si mysleli že je nejlepší, začínáte být na něm závislí.
  •  Nic od vás nepotřebuje. 
  • Nikdy od vás nic nechce, nežádá o pomoc, nic vám o sobě neprozradí.
Většinou si ale manipulátor ani neuvědomí že s někým manipuluje, když mu to navíc někdo vytkne, cítí se uraženě. Hodně manipulace najdeme taky v dnešním světě, kdy se nám výrobci pomocí reklam snaží vnutit jejich výrobky nebo produkty.

Bydlení nebo časté navštěvování se s někým kdo s námi hodně manipuluje může být nebezpečné. Lidi v dnešním světě jsou svině, co si budeme povídat. Jsou závistiví a jsou ochotni dostat vše co chcou, i kdyby měli jít přes mrtvoly. Manipulátor se k vám může přisát jako klíště a nepustí se vás, dokud nedostane to co chce. Může vás ovlivňovat a nutit ke skutkům, které vlastně dělat ani nechcete, jenže si to nejste schopní uvědomit. Manipulátora můžete mít doma v podobě rozmazleného syna, který po vás bude chtít denně peníze a pokaždé si k tomu najde perfektní "výmluvu", může to být váš manžel či přítel, který do vás pořád rýpe že by jste měli zhubnout, může to výt závistivá sestra nebo kamarádka, která vám schválně doporučí věci (účes, oblečení) které se k vám nehodí, jen proto, aby vypadaly lépe, nebo budou pomlouvat druhé a poštvávat je proti vám jen proto, aby si vás obvázali kolem prstíku. Myslím si, že takové případy jsou "běžné", může to ale zajít do extrému kdy díky něcí manipulaci přijdete o peníze či pozemek. Život s manipulátorem je velice těžký a musíte si dávat pozor.
Tento článek mě vlastně napadl napsat když jsem sledovala včerejší Výměnu manželek. Už podle denního plánů jedné rodiny bylo jasné, že tam vládne manželová manipulace (všimla sem si toho i u více dílů). Manžel pokaždé když odcházel z práce prozvonil manželku, aby uvařila kávu a napustila mu horkou vanu. Když přišel domů, nejdříve si zalezl do vany než aby pozdravil svou rodinu, a teprve potom si šel vypít svou předem nachystanou kávu. (Nebo druhý manžel prozvonil vyměněnou manželku, aby mu donesla do práce čerstvě ohřátý oběd, a vždycky dělal problémy když ho donesla studený, začal ji ponižovat.) Když byla tedy jeho pravá manželka nahrazena jinou, choval se před ní úplně jinak (chodil v obyváku v botech) a když mu to při zůčtování nahrazená manželka vyčítala, začal se vztekat a křičet a tvrdil, že si vymýšlí a sprostě lže (přitom to je všechno natočené na kameře, prostě demence). Při záběru, jak tedy rozčílený manžel už se svou pravou manželkou jedou spokojeně domů, mi v hlavě proletěla myšlenka, že té ženy strašně lituju. Znám to i ze života, takové ženy ovlivňovány svými manžely jsou často zaslepené realitou, myslí si, že manžel je prostě jejich všechno (ikdyž je bije, ponižuje, podvádí) a ztrácí s ním neuvěřitelně velkou dobu svého drahocenného života.
A jak to mám já? ... nebudu lhát a tvrdit, že mi z žádných příznaků manipulátorů nesedí. Sedí mi jich skoro polovina. Už dlouhou dobu tuším, že mám tak trošku "dar" manipulace, ale nemusíte si dávat nohy na ramena a utíkat ode mě co to jen půjde;-). Dokážu lidi perfektně přesvědčit o tom, co chci, ale nikdy jsem se ale nesnažila z nich něco tahat, nebo je nějak zásadně ovlivňovat, a to říkám s rukou na srdci a čestným skautským (a že jsem do skautu vážně chodila). Mám respekt ke všem lidem a nikdy bych žádnému z nich nepřála nic zlého, ke všem se snažím chovat přátelsky a mile, protože se jim snažím nějakým způsobem pomoct, porozumět, nabídnout jim podporu. Nikdy bych je nezneužívala. Manipuluju s nimi jen pro jejich prospěch (jestli se tomu tak dá říct), když vidím že dělají něco špatně nebo špatného co by jim mohlo uškodit nebo ublížit, snažím se jim změnit pohled na věc aby to udělali lépe, jinak. Manipuluju jen s dobrým úmyslem a vždy to tak bude. Ale stejně si teď z vás každý řekne "hm, na tu holku si dám pozor":-).


A jaký máte na manipulaci názor vy? Setkali jste se sní? Dokážete manipulovat s lidmi?

2 komentáře:

  1. Krásný článek. Líbí se mi, jak se vždy dokážeš pořádně rozepsat a uděláš tím ten článek více obsáhlejší :)) Já manipulátor nejsem.. teda když nepočítám to, že pořád rodiče poučuji ohledně stravy, i když o to nestojí :D Je fajn, že jsi "manipulátor", ale s dobrým úmyslem :) Takových lidí by mohlo být víc :)

    České zdravotnictví je šílené. Já když jsem byla v nemocnici kvůli vyvrtnutému kotníku, tak kousek ode mě čekal jeden děda s rozbitou hlavou. Držel si kapesník na hlavě a čekal a čekal. Doktoři v pohodě procházeli a nic neřešili. Pořád chodili tam a zpátky a povídali si mezi sebou. Děda řekl, že než si ho někdo vezme na ambulanci, tak mu ta krev zaschne a hlava sroste :D Obdivuji ho, že to bral s humorem :) Ale tady je další důkaz toho, že zdravotnictví je čím dál horší.

    Těším se na Tvou recenzi na knihu Doba jedová. Knihu jsem četla a moc se mi líbila. Příští týden ji ale musím už vrátit do knihovny.

    OdpovědětVymazat
  2. Dystopické knihy jsou o tom, že autor si vymyslí vlastní město, svět, pravidla... Skvělé dystopické knihy jsou třeba Legenda nebo Divergence :)

    To je skvělý dárek pro babičku :) Třeba ji ta kniha tak nadchne, že se pak začne také stravovat zdravě :) I moje babička je blázen o zdravé stravy, vždy si předáváme informace a posíláme recepty :)

    Juu, o těch knihách jsem někde četla. Už se nemůžu dočkat, až si je budu moct přečíst :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)