sobota 16. listopadu 2013

Není maso jako maso

Už dlouho jsem si přála napsat článek věnovaný tomuto tématu, a konečně nastala moje chvíle.
Už dlouho mi připadá, že to s dnešním světem jde čím dál tím více do háje, prostě že něco není v pořádku. Ať už se jedná o to, že se do výrobků cpou barviva, éčka, konzervanty, různé přidané látky a kdo ví co ještě, nebo nedávno zjištěné "přísady" typu vietnamské vlasy a oslí kopyta v rohlících, pokusech na lidech nebo vyvražďování zvířat pro peníze nebo pro zábavu.
Dnes budu psát o masu a zmíním se proč ho nejím.
Předem upozorňuju, že tohle není žádný odborný článek a rozhodně vás proti masu nechci poštvat, pouze chci napsat svůj názor.

Skoro pořád v televizi, v novinách nebo tady na internetu čtu články typu "22 tun masa napompováno antibiotiky z Brazílie", "kuřecí maso napíchané vodou, Polsko" nebo "koňské maso v Lasagních" a podobně. Neustále nad tím kroutím hlavou, je neskutečné co je člověk ochotný udělat pro peníze, i když třeba ohrožuje zdraví ostatních.
Shlédla jsem několik dokumentů (Potraviny, a.s, Raději vidličky než nože, Na jídle záleží atd) kde se řeší jak lidé zacházejí se zvířaty a "vylepšují" potraviny které lidi vyžadují - maso, zelenina, ovoce, pečivo... skoro vše co máte doma v lednici je nějak chemicky zpracováno nebo upravováno. Vznikají z toho nemoci a choroby, jenže toho si je málokdo vědom, a myslím si že to vlastně skoro nikdo neví.

Jenže nechápu, proč lidstvo začalo hyzdit věci které jim dala sama příroda, co na tom chtějí vylepšovat? Proč rvou do kuřat, krav a veškerého dobytku antibiotika? Chtějí zaručit aby zvíře bylo za co nejkratší dobu největší, větší množství = více peněz. Například antibiotikum avilamycin podáváné prasatům slibuje přírustek 80kg za 100 dní. Místo aby prase přibralo za den 750gramů, nabere 770gramů. A to se pro chovatele není málo.

Proč mají antibiotuka pro lidstvo tak negativní zdravotní následky? Začínáme být odolní vůči bakteriim a mikroorganism a klasické léky které potřebujeme už nám nepomůžou.
(Češi spolykají více než 70 tun antibiotik ročně. A to je velké množství. Bakterie si dokážou velmi rychle vypěstovat odolnost proti antibiotikům - je riziko, že nám antibiotika přestanou zabírat. V Česku léky nezabírají na čtvrtinu kmenů E.coli.)
Předepisování antibiotik zvířatům je možné při léčení nemocí. Problém je když se zvýřatům léky předepisují pořád, aby nemoci předcházeli. Polští novináři se převlékli za obchodníky a dvaceti farmářům nabídli tyto léky. Odmítl pouze jeden!
Stimulace růstu byla povolena až do konce 80. let, poté začali lékaři upozorňovat na rizika pro lidské zdraví. Jedná se o přidávání malých dávek antibiotik do krmiva, kvůli váhovému nárustu.
V celé Evropské unii pro hormonální látky či anabolika přísný zákaz. V USA jsou ale povoleny.
Mimochodem, antibiotikum bylo nalezné i v medu z Argentiny.
V Poslku prošla pouze 1 farma z 25 předpisům.
Osum procent dováženého kuřecího nevyhovuje předpisům, přesto je v obchodech objevíme.
Pro ženy je konzumace toho masa velmi nebezpečná - způsobuje rakovinu prsu, narušení hormonální rovnováhy.
Chovatelé krmí jateční dobytek masokostní moučkou ze zdechlin, ta je jednou z příčin šíření nemoci šílených krav. (v roce 1985 na ni zemřelo kolem 227 lidí na celém světě)


Takhle vypadají nadopované krávy. Nejsou schopné ani chodit, ani rodit.
Ne, tohle pro mě není normální zvíře.


Proč jsem se masa vzdala já?... sama nevím, jestli jsem se masa úplně vzdala. Maso jsem vyřadila z jídelníčku, jsem bez něho asi měsíc a cítím se fajn. Proti konzumaci masa nic nemám, mám jen takový pocit že jsem se asi "nějak" sekla a nechci teď maso vůbec jíst, nevím, nemůžu teď říct jestli maso v budoucnosti jíst budu či ne. Vím že je tu volba i třeba BIO-kuřete ale k tomu jsem se ještě nedostala, prostě teď nemám potřebu ho jíst. Necítím že je maso k životu zas tak důležité, bílkoviny lze nahradit i jiným způsobem a jde to. Možným důvodem je nesouhlas k celkovému chování a neúctě ke zvířatům.


Jaký na to máte názor vy?

8 komentářů:

  1. Je šílené, co lidé dokážou udělat kvůli penězům. Dnešní doba je čím dál horší. Všude samé svinstvo. Když vidím ty obrázky, tak je mi těch zvířat líto. Souhlasím s celým Tvým článkem. Já také po shlédnutí několika dokumentů a přečtení několika knížek jsem snížila příjem masa. Teď maso jím minimálně, raději si místo masa dám tofu. A věřím, že brzy s ním skončím úplně. Krásný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, všechno jde do háje. Zajímalo by mě, jak to tu bude vypadat třeba za 10 let... děkuju:-)

      Vymazat
  2. Když čtu podobné články jako je tvůj dnešní, mám chuť s masem skoncovat. Několikrát jsem to už zkoušela, ale vždy jsem se k tomu vrátila. Dokážu bez masa vydržet delší dobu, ale mám ho ráda. Jíst maso je přirozené, ale když vidím, jak ''kvalitní'' maso se dodává do obchodů, je mi z toho zle...Je to opravdový hnus...
    Fakt super článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, jíst maso je přirozené a jedli ho i lidi ve starověku a nebylo na tom nic špatného, jenže dnešní doba ho pěkně po...kazila. Díky:-)

      Vymazat
  3. .(
    ja som nejedla dlho maso az som z toho ochorela.
    je mi luto tych stvoreni.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky mám chuť s masem skončit, určitě máš pravdu. Maso sice jím, ne moc často, ale i tak s Tebou souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dobrý článek! Jsem hrozně ráda, že si to někdo uvědomuje a posílá to dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky všem, jsem ráda že nejsem jediná co si tohle myslí!

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář:-)