pátek 22. listopadu 2013

Jak to mám já

Ahoj
Rozhodla jsem se napsat něco o tom, jak to vlastně s jídlem mám. Tedy co jsem se rozhodla jíst, nejíst a proč.
Člověk který "jen tak" zabloudí na můj blog a uvidí tenhle článek, nebo mé fotky jídel, si o mě určitě pomyslí že jsem blázen. Přece "není normální" rozebírat či zmiňovat svůj jídelníček na nějaké webové stránce:-). Doufám ale, že VY ze světa healthylifestyle mě pochopíte:-)
Píšu to i pro některé, které mi s láskou říkají "a ty nejíš maso protože je to moc tučné :O?" a podobně.

Čeho jsem se tedy "vzdala"? 

Jen pro pořádek, ty výrobky nepovažuju za nějaké zlo, jen je prostě z nějakého důvodu nejím. Taky se chci vyhnout co nejvíce chemicky zpracovaných potravin.
  • Maso - (dočasně) jsem ho vyřadila. Nemám chuť jíst maso když vidím co do něj svět cpe a jakým způsobem a úctou se chová ke zvířatům (zmiňovala jsem se o tom v předešlém článku). Jsem přesvědčena že se dokážu bez něj dokážu obejít.
  • Mléčných výrůbků jsem se taky tak trochu vzdala. Sice jsem si do nedávna ujížděla na cottage sýru, nějak ho teď nemůžu ani vidět. Sice ho v ledničce ještě mám (pokud nemá po záruční době), ale vyhýbám se mu. Nevím proč, mám dojem že mi mléčné výrobky moc nesvědčí, necítím se po nich dobře. Na jogurty, kefíry a tvarohy se dívám z pohledu že je v mé stravě prostě nepotřebuju, ano obsahují bílkoviny ale ty jsem schopna nahradit i jinak. Stejně jsem ten prokletý tvaroh nikdy neměla v lásce. Jediné čeho se zatím nechci vzdát je mléko (ikdyž bych chtěla vyzkoušet třeba mandlové, ovesné apod), a to si dávám ráno jen do ovesné kaše.
  • Pečivo jsem v puse neměla tak 4 měsíce (když nepočítám dvě nouzovky) a je mi fajn, lépe než s pečivem. Jak vidím, co se do něj cpe a z čeho se vyrábí, nemám na něj ani pomyšlení. Sice jsem vždycky milovala pocit když jsem se zakousla do čerstvého, ješte teplého a voňavého pečiva, ale ty časy jsou dávno za mnou. Vím, že když mě dožene chuť na pečivo, můžu si něco upéct doma, výrobků v obchodech moc nevěřím. Jsem zastánce toho že nám pečivo jen zaplácá žaludek. Jím jedině knackebroty, ale i ty (jak jsem na to přišla) k životu nepotřebuju.
  • Uzeniny, ne, ne a ne. Na salámy a šunky (když nepočítám pršut) jsem nikdy moc nebyla, vlastně jsem jen šla do regálu s uzeninami, sebrala nějakých pár balíčků a měla jsem nakoupeno, nic víc jsem neřešila. Později jsem se začínala zajímat o složení a pečlivě si šunku (salámy už ne) vybírala. Stejně jsem přišla na to, že ji zas tak nepotřebuju.
  • Cereálie jakožto různá musli a podobně už taky nekupuju. Je to děsně přeslazené a někdy mě to provokovalo abych si šla ještě pro "jednu lžíci". Když si ale nějaké vybírám (málokdy, moc to nejím), dbu na složení. Nevybírám žádné doslazované ani zapékané. Vystačím si se složením jako třeba -ovesné vločky, ječmenné vločky, sušené ovoce a ořechy. 
  •  Koření, sladidla, dochucování. Nesolím a sladit taky moc nepotřebuju. Miluju skořici, tu cpu kde se dá. Taky bych si přála vyzkoušet carob. Kečup, tatarka - mám se o tom vůbec zmiňovat?:-)
  • Alkohol, haha to vůbec:-). Už kvůli zdraví nemám potřebu ho pít. Dokonce ho nedokážu ani cítit. Btw, dokážu se bavit i bez něj, jak nekteří nedokážou pochopit. Než mi bylo 18, a milovala jsem party, všichni se mě ptali proč piju, teď se mě ptají proč pít nechci. Odrazuje mě ten opilecký stav, kdy vám začne být jedno kde a ským jste, z vychované a slušné holky se začnete chovat jak ožralecká coura, začnete plácat kraviny, rozdávat všem vaše telefonní číslo, začnete se usmiřovat s lidmi s kterými jste zapřísáhlími nepřáteli nebo naopak pošlete do háje nejblížšího přítele a podobně. Never again.
  • Sladkosti a slané dobroty. I když jsem vždy byla na sladké, teď na něj nemám vůbec chuť. Asi mám silnou vůli, třeba teď předemnou leží tabulka čokolády a vůbec mě neznérvozňuje a ve své hlavě neslyším žádný hlásek který by do mě hučel ať ji sním. Ale to, že si tak odpírám má i své záporné stránky... ale to až jindy. 
  • Sušené ovoce, ovoce v konzervách. Nemám to ráda, když už ovoce tak čerstvé, i když rozinky byly vždycky super.
  • Těstoviny, nikdy jsem je moc nemusela. Vím že je variance i celozrných, ale nějak na ně nemám chuť.
  • Brambory, jo, vím že jsem blázen ale prostě to nechci jíst. Pátrám v hlavě po nějakém důvodu ale na nic nemůžu přijít.
  • Polotovary. Nesnáším je.
  • Žvýkačky. Vždy se tak lehce pousměju, když někoho slyším nebo někde čtu "dnes jsem měla děsný hlad, tak jsem snědla děsně moc žvýkaček"... ach, kdyby jen někdo tušil kolik chemických sranců do sebe dobrovolně dostává.

A zase naopak, co jím?

  • Ovoce, zelenina a to fakt po kilech. Všechny druhy, totálně to miluju.
  • Ryby, mořské polody, joo to miluju. S mamkou si vždy něco vaříme, jako třeba krevety, mušle a podobně. Nechápu jak tohle někdo "nemůže sníst nebo se pozvrací", no co, aspoň víc zbyde pro mě.
  • Exotická, zahraniční jídla. Miluju zahraniční kuchyni. Miluju sushi a pršut. Takové jídla si ráda dopřávám, ale jím je jen vyjímečně.
  • Ovesné, pšeničné vločky.
  • Ořechy, semínka. Do nich jsem se zamilovala. Cpu je do každého jídla. Chia, mandle, kešu slunečnicové, dýňové, lňené, konopné semínko, goji atd atd....
  • Náhražky masa jelikož tedy nejím maso, něčím ho musím nahradit. Pomalu přicházím na chuť tofu, ale musí být něčím dochucené (třeba zeleninovíé), nebo nemám šanci ho sníst. Nedávno jsem zkusila Tempeh, ten je taky super, ale příjde mi takový masnější. Miluju Šmakouny, na to nic nemá. Ďobáčky jsou taky super. Zkoušela jsem i sojové maso a to je taky fajn, i když "nijak" nechutná. Chtěla bych vyzkoušet i Robi maso.
  • Vajíčka.
  •  Co se týče příloh ve spíži mám celozrný kuskus, rýži, bulgur a pohanku, nějak se to teď ale snažím omezit. Zkouším jestli bych se bez toho obešla.
  • Cizrna.
  • Batáty.
  • Protein. A co se týká proteinových tyčinek, přemýšlela jsem že bych si je začala kupovat (nebo dělat doma), ale stejně pořád jen váhám.
Je toho určitě víc ale na nic si teď nevzpomenu. Doufám, že si nemyslíte že jsem blázen, i když určitě se někdo najde, jen se snažím omezit co nejvíce chemicky zpracovaných potravin a zkouším jak se bez toho dá žít (jako třeba ty přílohy).. Tím, že jsem omezila maso a mléčné výrobky, jsem si musela zařídit jinačí zdroje bílkovin (a veřte, že na poměry B/S/T hodně dbu), takže piju protein, jím náhražky masa a vajíčka. Taky bych někdy chtěla vyzkoušet RAW stravu, ale to až někdy jindy, nejdřív si musím udělat pořádek v mé aktuální stravě.


Jsem hodně zvědavá na vaše názory! a hezký den:-)

16 komentářů:

  1. Tyjo,z toho mi teda připadá, že nejíš všechno a jíš skoro nic..No alespon ty náhražky masa a zahraniční jídla:) Já nejím jen ryby, masa a sýru a už vůbec ne čokolády - toho bych se nikdy vzdát nemohla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím že to tak vypadá... hihi, pro čokoládu mám taky slabost:-)

      Vymazat
  2. Ahoj, můžu se zeptat, z jakého důvodu se snažíš omezovat přílohy? Vím, že komplexní sacharidy jsou i v batátech, vločkách a luštěninách, ale pohanka a jáhly se mi nezdají být takové zlo...nemyslím to nijak zle, jen by mě to zajímalo :) Každému vyhovuje něco jiného a vím, jak je těžké přijít na to, po jakých jídlech se člověk cítí nejlépe. Každopádně s Tebou souhlasím s těmi mléčnými výrobky, polotovary, alkoholem i masem - jeho náhražky mi přijdou kolikrát chutnější a výživově je vidím stejně hodnotně. Mě moc chutná ještě i seitan (natural i special) a klaso, Robi maso je skvělé. A k tempehu - takový mastný je jen ten uzený a smažený, Natural vůbec - ten je ale potřeba dobře ochutit.
    Měj se co nejlépe a ať se Ti brzy podaří najít to, co Ti bude nejvíc vyhovovat :) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nesnažím se je úplně omezovat, jen vím že třeba v RAW stravě se bez příloh taky obejdou... zatím to jen zkouším, zda bych bez toho přežila, ale zatím nevím. S tím omezováním to mám tak, že jeden den si dám třeba 50g pohanky, druhý den 40g, a třetí zkouším bez toho. A taky hodně záleží na tom co v ten den jím:-)
      Neboj, já taky nevidím žádné zlo v pohance a podobně:-)
      Seitan? tak po něj se porozhlídnu:-). Chtěla bych vyzkoušet všechny náhražky a potom na to napsat článek...
      Děkuju, taky se měj krásně:-)

      Vymazat
  3. Maso taky pomalu vyřazuji. Čím dál více se mi odpuzuje. Mléka se také nechci vzdát (hlavně kvůli kaším a pečení). Obdivuji tě, že jsi 4 měsíce bez pečiva. Já si teď půjčila z knihovny knihu 'Život bez pšenice' a věřím, že po přečtení knihy ho také omezím. Uzeniny, cereálie, alkohol, koření, sladidla... také nemám v lásce. A co se týká těstovin, tak jím pouze celozrnné, ale i na ty mě přešla chuť. Jím teď hlavně kuskus, quinou apod. :) Žvýkačky.. ajajaj. Já si vždy vezmu ve škole jednu orbitku (hlavně když sním banán, protože pak se bojím na někoho promluvit :D ). Jinak strašně moc hezky papáš :) Když někomu řekneš, že nejíš maso nebo mléčné výrobky, tak na tebe hledí s otevřenou pusou a ptají se, co teda jíš. A přitom je toho tolik, co se dá jíst :) Obdivuji tě, hlavně teda s tím pečivem :) Jinak karob ti doporučuji :) Koupila jsem si ho před týdnem a zamilovala jsem se do něj hned na poprvé. Já sice čokoládové výrobky a tak moc nemusím, ale když jsem si ho dala do koktejlu, tak mé chuťové buňky skákaly radostí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy jsem moc na pečivo nebyla, tak to pro mě nebyl problém ho omezit (ikdyž na čerstvoučké pečivo nic nemá). O té knížce jsem slyšela a ráda bych si ji taky přečetla:-). Napíšeš mi potom, jaká byla? Jojo s tím banánem to znám, proto ho raději nejím ve škole:-D....
      To jsem ráda že mě za to aspoň někdo chválí, spíš jsem čekala negativní komentáře a názory.... Přesně tak jak říkáš, takoví lidi nemají ani páru o nějakých náhražcích a blbě kecaj. Neboj, i ty to bez pečiva určitě taky zvládneš:-). Vážně? tak příště až ho někde uvidím tak si ho musím koupit, díky za radu:-).

      Vymazat
  4. Obdivuju tě za to, jak jsi silná, že si dokážeš říct: tohle prostě jíst nebudu! :) Myslíš, že by jsi sem někdy mohla hodit nějaký tvůj jídelníček...? :)
    Teréz

    OdpovědětVymazat
  5. nejíš maso ale jíš ryby a pršut.. aha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vím, nikde jsem nepsala že jsem vegetarianka, takže nevím kde je problém

      Vymazat
    2. problém je třeba v tom že ryby i pršut jsou maso :D

      Vymazat
    3. myslela jsem, že to každý pochopí tak, že prostě nejím maso jako drůbeží kuřecí atd....ryby jsem do toho nepočítala (ty jím taky jednou za uherský rok). A ohledně toho pršutu, napsala jsem to tak že jsem na něj vždycky byla ujetá, vždy mi chutnal.... teď by mi sice taky chutnal ale odmítám to.

      Vymazat
  6. a co je to teda ryba, když ne maso....???

    OdpovědětVymazat
  7. Jen menší detail. Cereálie = obiloviny, takže si odporuješ, když tvrdíš, že cereálie nejíš, ale vločky apdo jíš :-). V tomhle má však málokdo z laiků přehled :-)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)