sobota 30. listopadu 2013

Earthlings

Ahoj,
je tu další z dokumentů, tentokrát zaměřen na zvířata. Jestli tím začínám někoho nudit, "omlouvám se", ale blog jsem si nezaložila na to, abych jsem psala o svých dnech a používala ho jako "deníček"(ale respektuju je).
I když vím, že se mi nepodaří změnit svět, nechci to nechat jenom tak... "náhodě" nebo ať si to dopadne jak chce, vždyť mě se to přece netýká, ne?

Takže, tento týden se mi podařilo zkouknout Earthlings. Podařilo, protože jsem si ho musela rozdělit na pár dnů (první den totiž dopadl tak, že jsem ho po 25minutách s brekem musela vypnout:-)), celé bych to zkouknout nezvládla, protože je to asi nejhorší a nejlepší dokument zároveň, co jsem kdy viděla.

Nejhorší proto, protože jsou tam vážně jenom odporné záběry a člověka to opravdu dokáže chytnout za srdce.
A nejlepší proto, protože tam ty záběry jsou.
Tento americký dokument poukazuje na to, s jakou brutalitou se lidé chovají ke zvířatům na celém světě. Myslím si, že dokázal/dokáže divákům hodně změnit názor na svět, a možná trošku i pozměnit životní styl. 
Dokument bych nedoporučovala citivým osobám, obsahuje brutální záběry.(Já sama jsem skoro celý dokument shlédla s rukou zakrytou před očima)
Naopak, od srdce bych ho ráda doporučila VŠEM, co si myslí, že zvířata bolest necítí.
Video najdete zde.

Je tedy rozdělen na několik částí
  • domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů)
  • jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách)
  • oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu)
  • zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech
  • věda (využívání zvířat k laboratorním a vojenským účelům)
Vlastně to na mě ani nepůsobí jako nějaký dokument, protože jsou to jenom komentované série, pořízené skrytou kamerou, natočené na jatkách a podobných místech,a nikdy tyhle videa nikdo nezveřejnil...až doposud..
Nikdo o kameře nevěděl, takže se nikdo nemohl začít chovat jako "ťuťuňuňu to je krásné zvířatko".

Samotný dokument neřeší žádný problém, dokázal ale, že jsem si v hlavě musela klást několik otázek.
Mé otázky zní
  • Dokáže normální člověk udělat pro peníze naprosto vše? I za cenu že by musel denně ukončit několik zvířecích životů, dívat se jim přitom do očí a slyšet jejich křik? Dokázal by po práci jít domů a v klidu se věnovat normálnímu životu?
  • Když někdo tak děsně miluje maso a tvrdí, že zvířata jsou k tomu aby se jedla, dokázal by se sám postavit před jakékoliv zvíře, vlastnoručně ho zabít a sníst ho?
  • Jak se vlastně pozná rozdíl mezi zabitím člověka a zvířete? Ten, že zvíře "nemá duši nebo necítí bolest?"
  • Jak by se lidé tvářili kdyby byly jatka z průhledných zdí?
  • Jak by lidé odpověděli na otázku, zda si myslí že brutální chování se ke zvířatům a masové zabíjení zvířat jen kvůli uspokojení lidských potřeb je normální, nebo přijatelné?
  • Proč se k tomu lidé staví zády? Proč na to lidi kašlou a myslí si že s tím nic nedokážou udělat?
  • Kdo nám sakra dává takové právo chovat se tak?
Nevíme nic o  zvířecí bolesti, zda ji cítí nebo ne. Já si myslím, že je snad logické, že živý tvor bolest cítí, i když je to třeba prase nebo kráva. Chápu že takové zvířata nejsou zrozeni k tomu mít rodinu a spokojeně si žít někde na farmě, stačil by mi od lidí jen mít "vhodný" přístup a úctu k nim.

Místo těch stupidních telenovel a nesmyslných filmů co se pořád někde pouštějí, by se mělo pouštět tohle, aby každý člověk viděl v jakém světě žije. Možná, že my všichni jsme za jejich smrt zodpovědní.
Přece mají všechna zvířata právo, na to aby byla respektována. Jsou to "pozemštané" stejně jako my.
Zvířata využívaná na jídlo, oblečení, pro zábavu a vědecké výzkumy, všechna ta zvířata umírají v bolestech. Každé do jednoho… 

stále žijící pes, který byl bez jakéhokoliv umrtvení stáhnut z kůže
chladnokrevné podřezávání hrdla živých delfínů
 




Tento průmysl se zvířaty, je jeden z nějvětších na světě.

https://sphotos-b.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/534905_10151576719281279_535972973_n.jpg

7 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to rozhodně není pro mě!! Mě je líto i když se stane něco zvířátku v americkém filmu, nechápu, jak je někdo schopen něco takového dělat :(( je mi z toho do breku.
    Já sice maso jím, ale jen v malém množství (to ale není omluva!) za to co se těm zvířátkům děje, já sama dokážu maximálně připlácnout knihou pavouka protože se jich hrozně bojím.
    Máš krásný blog, já teprve začínám, ale budu ráda za každý komentář/radu :-)
    Hezký víkend přeji ;-))
    http://healthyfitmodel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky nechápu, vždyť člověk už od mala vyrůstá se zvířaty, rodiče je učí "jak dělá kravička, jak dělá pejsek", nevím kde se v lidech vzala ta "odvaha" zabít takové zvíře, které jsme měli od mala rádi.
      Já bych taky nedokázala zvířěti nic udělat, jatka a podobná místa považuju za nejkrutější a nejhnusnější práci na světě.
      Díky, určitě se na tvůj blog mrknu-)

      Vymazat
  3. Naprosto souhlasím s tím, že to je ten nejhorší a nejlepší dokument.. Já si ho rozkouskovala do jednoho večera a celý film probrečela.. A jak tu máš fotku toho pejska staženého z kůže, tak ten obrázek se mi vybavuje jako jeden z mnoha doteď a vždycky se mi chce brečet. Nikdy jsem si nedovedla představit, čeho jsou lidé schopní a jak moc dokážou ostatním ubližovat..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, neskutečné kam až lidé dokážou zajít

      Vymazat
  4. Neeee, už jak vidím ty obrázky, tak vím, že bych nezvládla se podívat na celý film. Nechápu ty lidi, co jsou tak bezcitní a klidně dokáží brutálně týrat a zabíjet zvířata. Já bych všem těm bezcitným 'lidem' udělala to stejný, co oni dělají zvířatům.

    A určitě nikoho recenzemi nenudíš (teda alespoň mě ne) :) Recenze si čtu raději, než nějaký deníček. Určitě přidávej dál a dál :) Tvůj blog patří k mým nejoblíbenějším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda že má můj blog někdo rád, je hezké vědět že to co tu píšu někodo zajímá:-)
      Tvůj blog mám taky v oblibě:-)

      Vymazat

Budu ráda za každý komentář:-)