sobota 26. října 2013

Potraviny, a.s.

Vím a chápu, že pro někoho jsou tyto věci témeř nezáživné, nezábavné a odsuzují je hned na první pohled. Jak už jste asi pochopili (nebo ne), jsem zastánce zdravého životního stylu, miluju všechny články a dokumenty s ním spojené a ráda budu tenhle styl prosazovat. A i když nejste milovník tohoto stylu nebo si myslíte svoje, neznamená to třeba, že se všemu vyhnete. Jsem si jistá, že tenhle dokument už možná všichni viděli, ale pro ty, kteří o něm neměli ani páru ho ráda představím.

Jedná se o americký dokument vzniklý v roce 2008. Uvidíte zde přesvědčivý a depresivní pohled na velkopodnikání s výrobou potravin, popisuje téměř až nechutnou cestu z polí a stájí ke spotřebiteli, zkoumá ekonomický řetězec, kde následky levného jídla, kde fast food nebo nějaký hamburger stojí méně než zelenina nebo ovoce, nese dopad na sociální a zdravotní systém. Možná se po jeho shlédnutí budete na svět dívat jinýma očima;-). 

Můj názor?... celý dokument jsem shlédla jedním dechem, byla jsem z něho nadšená, protože jsem se dozvěděla nesmírné množství informací a otevřelo mi to témeř nový svět. To je ale věc první. Na druhou stranu jsem byla zděšena, jak lidé zacházejí se zvířaty, místy jsem měla až slzy v očích a musela jsem o tom pořád přemýšlet, pořád mi to leželo v hlavě... řekla bych, že se místy jedná i o týrání. Takže pro slabší povahy tenhle dokument moc nedoporučuju.
 

Video můžete najít zde.

Pokud se budete na tenhle dokument dívat (a nebo jste ho už viděli), zajímal by mě váš názor. Můžete mi ho napsat do komentářů. Zajímá mě, co si o tom lidé myslí. Díky!

2 komentáře:

  1. Jééé :)
    Souhlasím s tebou. Je to strašné, jak lidé zacházejí se zvířaty.
    Dokumenty o výživě také miluji :)

    Jinak máš skvělý blog :) Jdu ho prozkoumat! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já ten to dokument sice neviděla, ale o těch věcech, jak se zachází se zvířaty při velkovýrobě, pochopitelně vím. Nemám ráda, když se zvířatům ubližuje (to už mi míň vadí dívat se na někoho, kdo ubližuje člověku :D, holt zvířata mám radši :)), takže tomuto dokumentu se ráda vyhnu, nechci z toho potom mít zase trauma.
    Na druhou stranu, pokud máš na mysli chování se ke zvířatům, která jsou určena k jídlu, prostě už od narození se na ně lidi dívají jako na potravu, tak se tomu zacházení ani nelze divit, protože lidi k těm zvířatům nemají takový vztah, jako když si pořídí doma pejska nebo kočičku, se kterým/kterou žijí x dalších let. Je to těžko, no...

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)