úterý 13. ledna 2015

Cowspiracy: Klíč k udržitelnosti

Zdravím vás.
Tak jsme se tu po dlouhé době opět sešli. Tentokrát to nebude zamyšlení, fotojídelníček nebo rady na hubnutí. Dnes tu jsem s celkem čerstvým dokumentem, o kterém se říká, že by mělo být povinné jeho shlédnutí.
Doufám, že se vám má recenze bude líbit.

Dokument Cowspiracy si pokládá palčivou otázku – proč velké světové organizace na ochranu životního prostředí mlčí o největší ekologické hrozbě současnosti? Podle OSN je nejvýznamnějším znečišťovatelem planety a zároveň největším zdrojem skleníkových plynů živočišná výroba, tedy produkce masa, mléka a vajec. Nikdo o tom však nemluví. 
Těchto 85 minut vám ukáže, jak největší světové organizace na ochranu životního prostředí ignorují nejvýznamnější hrozbu destruktivní sílu dnešní doby.
Cowspiracy může být jeden z nejvýznamnějších filmů sloužících na inspiraci a povzbuzení snáh o záchranu planety.


Co na to říkám já?


Na Cowspiracy jsem se už díky popisku těšila. Pravidelný čtenář jistě ví, že tohle je můj šálek kávy. Dokument se mi ve zkratce líbil i nelíbil. Líbil proto, že jsem objevila nový úhel pohledu na problematiku znečišťování prostředí a "proč nejíst maso". Doteď jsem si myslela, že největší bod č.1 ve znečišťování, jsou lidé - a to doprava atd., ale mýlila jsem se. Nelíbil proto, že některé věci byly až zbytečně moc protahovány. Děj a obsah mě nadchl, ale ke konci jsem si už přála ať to už zkončí, určitě to znáte taky.

Podle OSN je největší znečišťovatelem právě živočišná výroba. Doprava má podíl na znečišťování asi jen 13%, zatím co veškerý dobytek má podíl 51%. Tento problém se neustále zvětšuje, farem neubývá, právě naopak, farem přibívá víc a víc, lidé kvůli nim vyhlazují deštné pralesy po celém světě. A o tom dokument vlastně byl, řešilo se zde několik otázek a problematik. Například, jak největší světové organizace jako třeba Greenpeace nebo WWF, ignorují fakta. Asi jenom 1 z 6 oslovených organizací, řekla otevřeně pravdu - kácení deštných pralesů je zejména kvůli živočišné výrobě. Ostatní buď otázku zpochybnili, někteří dokonce ani reagovat nechtěli - a to už o něčem svědčí.

Proč svět podporuje tak masovou živočišnou výrobu? Proč se kvůli chovným krávám a prasatům kácejí a ničí deštné pralesy po celém světe, jen kvůli tomu aby se mohl rozšířit chov? Proč se lidem "ubírá" od úst, zejména pšenice a voda, aby se zvířata mohla najíst a napít? Ne, tohle není láska ke zvířatům, to je byznys.

První část je věnovaná spotřebě vody v Americe. Nejvyšší spotřebu vody má v USA právě na svědomí dobytek. Domácí spotřeba činí 5%, ale dobytku to je 55% spotřeby vody. Je třeba až 9500 litrů vody na produkci 450g hovězího masa (denně). Druhá, se zabývá kácením deštných pralesů kvůli volné ploše pro chov. Závěr filmu mi ale trochu přišel s nádechem "propagace" vegetariánství a veganství. Proto si myslím, že tento dokument mnoho lidí odsoudí (protože jakmile se někdo zmíní o vegetariánství/veganství, vše je
špatně:-)).



Je pravda že kvůli jednomu dokumentu se nezmění svět, ale něco to do sebe má. Když se zamyslím, peníze hrají v dnešním světě opravdu důležitou roli. Každým dnem se staví nové farmy, zvířata se ve svých klecích mačkají víc a víc, lidé chtějí víc a víc masa (trochu si rýpnu, protože když se to jí od mala, musí se to jíst pořád, a protože když to jedli lidé v pravěku, musí se to jíst i teď). Kvůlu takovým farmách všude na světě vymírá několik druhů vzácných zvířat, například kácení deštných pralesů v Brazílii. Lidé v Africe trpí hladem a žízní, nikdo to neřeší, radši se vláda a majitelé farem starají o vykrmování své "kapsy".

Nechci tu kázat (i když to mám hodně v oblibě), ale sami se na Crowspiracy podívejte. Buď vám to něco dá, nebo ne, nic tím neztratíte. Samotný chov zvířat a produkce masa a mléčných výrobků nezní tak hrůzostrašně jak se na první pohled zdá, to spíš následky, a vůbec celkový pohled na lidstvo, které ničí svůj domov.


 Co si o téhle problematice myslíte vy?
Těším se na vaše komentáře.

2 komentáře:

  1. Tak tohle rozhodně znám, viděla jsem to už před léty, sama jako vegetariánka na tom mám svůj názor možná více odlišný od jiných..ale nikdy jsem ho nikomu nevnucovala, bylo by to na dlouhé psaní:-) Navíc jsem si prošla i studiem veteriny, nyní pokračuji na VŠ i když ne už přímo pod tímto oborem..opravdu jak píšeš bych to dala jako povinnost podívat se všem...možná by si pak někdo uvědomil více hlubší smysl toho všeho a sáhl trošku do svědomí... je víc než hodně smutné to, jak dnes lidé zvířata berou - pejsánci ok, ale telátka a čuníci...proč by měla patřit na talíře, že...
    Každý v tomto má svědomí své, a když mu je lhostejné tohle vše...pak to asi vypovídá dost i o samotném člověku a jeho povaze..:(
    Skvělý článrek!

    OdpovědětVymazat
  2. Tento dokument jsem ještě neviděla, ale už podle knih a různých článků vím, že veganství je nejen skvělé pro naše zdraví, ale také prostředí. Zajímalo by mě, kdy konečně to lidem dojde.. pokud vůbec.

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)