čtvrtek 11. února 2016

Moje nejoblíbenější kaše


Vydala jsem spoustu článků o tom, jak je důležité snídat,  co všechno by se na snídani mělo jíst, a co na snídani miluju právě já. Jsem tvor milující sladké, a kdybych mohla, cpala bych se sladkým klidně celý den. No jo, kdyby se po sladkém hublo tak, jak se po něm přibírá. To by bylo fajn. Proto je pro mě sladká snídaně nejlepším startem dnem – možná ne proto, že je třeba víc energeticky hodnotná, spíš proto, že je sladká. A ten život je třeba si pořádně oslazovat.
Ale dost ódy na to jak moc miluju sladké. Chtěla bych vám v tomhle článku ukázat můj recept na nejlepší verzi ovesné kaše, kterou jsem si za hodně dlouhou dobu udělala. A jelikož jsou ovesné kaše většinou na jedno brdo a každý má svůj způsob jak si ji dělá, věřím, že pro někoho tento recept může být inspirací na to, jak si osvěžit svoji ranní ovesnou rutinu.

Ještě před tím než se pustím do samotného receptu a ukážu vám fotku mých parádních snídaní, nad kterými budete určitě slintat, bych se chtěla jen tak lehce zmínit ještě o jedné věci, protože si někteří mí čtenáři a klienti přáli znát můj názor na tento „problém“.
Už dávno nejsem člověk, který by věřil každé věci, kterou si přečte na internetu nebo uslyší z rádia. Dá se říct, že jsem člověk, který má svůj svět a své názory, které nepřesvědčí žádný pochybný článek z internetu. Nedávno jsem na facebooku viděla odkaz na článek, který byl kriticky zaměřený proti ovesným kaším a vločkám. Myslím, že se strhla velká diskuze jak ze strany uživatelů, tak výživových poradců, trenérů a tak obecně všech lidí, kteří se v tomhle zdravém směru pohybují. Upřímně řeknu, že jsem článek ani nerozklikla, nezajímalo mě to, a dost možná si myslím, že to bylo nějaká součást plánu, který měl za úkol upozornit na ten daný web a prostě jen zvýšit návštěvnost.
Nejde moc o to, co dokazují studie (které bývají hodně často zmanipulované nebo zkreslené) nebo co řekl tamten specialista na výživu nebo co tvrdí kamarádka kamarádky. Pokud snídáte ovesnou kaši v pravidelném intervalu po dlouhou dobu, a cítíte se po ní dobře, nezatěžuje vás a máte dost energie, nebojte se jí jen kvůli tomu, že někde vyjde článek, který tvrdí, že vločky na snídani jsou zlo. Ano, ne každému všechno sedne, jde ale především o to, aby vám vyhovovalo to, co jíte, a nemáte s žádnými potravinami problém. Proto se těmito články (které ani nejsou tolikrát pravdivé) nemusíte zabývat a zbytečně se jimi stresovat.



Teď už se přesunu ke slíbenému receptu.

Moji nejoblíbenější kaši si dělám z


  • 200-250ml kokosového mléka
  • jemných vloček (já dávám 50-60g)
  • 1 banánu
  • rozinek
  • lžičky arašídového másla
  • a mražené lesní směsi

Kaši mám do 10 minut hotovou. Začnu tak, že si v kokosovém mléce začnu vařit vločky, přidám rozmačkaný banán, rozinky, nechám chvíli bublat, po chvilce dám lžičku arašídového másla, promíchám, a hotovo. Ozdobím tím, na co mám zrovna chuť, většinou to jsou ale mražené borůvky nebo maliny. Miluju totiž to, když se to na kaši roztopí, to je potom ta kaše úplně ťip ťop.

Tohle je takový základní recept. Někdy dám místo kokosového mléka strouhaný kokos, někdy dám místo arašídového másla čokoládu. Záleží na tom, na co mám zrovna chuť :-). Většinou mi ale k pocitu blahosti stačí i ta základní verze.




A jak si děláte ovesnou kaši vy?:-)

2 komentáře:

  1. Já dám na dvě porce 80 g vloček, 200 ml mléka a 100 ml vody :) (když vím, že si tam dám třeba čokošku, uberu tuky a dám víc vody :) )

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam :3 já si kaši chystám večer, dám namočit vločky s chia semínky, pěkně to nabobtná (objem dělá dojem :D) a ráno už jen uvařím a zdobím :) Moje nejoblíbenější variace poslední dobou je s vanilkovým proteinem, trochou banánu, skořicí a mražené lesní plody (a máslíčko, samozřejmě :D)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za každý komentář:-)